Bank of China, iki ay içinde faaliyete geçecek

BDDK Başkanı Akben, Bank Of China'nın gerekli işlemleri gerçekleştirdiğini ve yılbaşından önce Türkiye'de faaliyetlerine başlamasını beklediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Bank of China'nın (BOC) yılbaşına kalmadan Türkiye'de faaliyetlerine başlayabileceğini söyledi.

Akben, yaptığı açıklamada Bank of China'nın Başkan Yardımcısı ve heyeti ile görüşme yaptıklarını kaydetti.

Söz konusu banka ile iyi bir diyalog içerisinde olduklarını belirten Akben, bir bankanın kuruluş faaliyetlerinin birden oluşmadığını, ofis kiralamadan IT altyapısına kadar birçok süreç olduğunu anımsattı.

Akben, söz konusu bankanın sürecin bir bölümünü tamamlamış durumda olduğunu ve az bir eksikleri kaldığına işaret ederek, "Zannediyorum çok yakın zamanda, yılbaşına kalmadan Türkiye'de faaliyetlerine başlarlar. Bir aksilik, sorun görmüyoruz." diye konuştu.

'Önemli projeleri konuştuk'

BDDK Başkanı Akben, Çin'in Türkiye'ye çok önem verdiğini söyledi.

Burada ICBC adında başka bir Çinli bankanın daha olduğunu anımsatan Akben, Bank of China'nın Türkiye'deki ikinci Çinli banka olacağını ifade etti.

Akben, Bank of China'nın üst düzey yetkilileri ile önemli projeler üzerinde konuştukları bilgisini vererek, "Türkiye'de enerji, köprü ve Kanal İstanbul gibi birçok önemli projemiz var. Bu önemli projelere kaynak temini açısından onlar da konunun üzerinde hassasiyetle duruyorlar. İpek Yolu Projesi'ni de önemsiyorlar. Bizleri sık sık oraya davet ediyorlar, kendilerini görmemizi istiyorlar." şeklinde konuştu.

Akben, Türkiye pazarına girmek isteyen yeni bankalar olup olmadığı ile ilgili ise şu ifadeleri kullandı:

"İçeride bir kamu bankamızın (Halk Katılım) daha bu konuyla ilgili çalışmaları var. Hazine ile birlikte o çalışmaları sonlandırmak üzereler. O şekilde yeni bir lisansımız olabilir. Artık sonlanmaya yakın, yılbaşına kadar sonlanır diye düşünüyoruz. Bunun yanında yurt dışında Körfez tarafındaki sermayenin ilgisi Türkiye'ye devam ediyor. Moodys'in etkisini orada görmüyoruz."

Dünyanın en büyük 7'nci bankası

Bank of China Türkiye'de geçen yıl mevduat bankası kurmak için hazırlıklara başlamıştı.

Türkiye'de lisans alımı ile ilgilenen bankanın yetkilileri aynı dönemde BDDK ile bir araya gelmiş, BDDK Başkanı Akben ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, BDDK'nın bazı kurul üyeleri ile Bank of China Başkan Yardımcısı Gao Yingxin ve bankanın diğer yetkilileri de katılmıştı.

Nisan ayında tüm başvuru sürecini tamamlayarak evraklarını teslim eden bankaya mayıs ayında yapılan kurul toplantısında Türkiye'de kuruluş için izin verilmişti.

Küresel bazda dünyanın en büyük 7'nci bankası olan Bank of China, 2011 yılından bu yana Türkiye'de faaliyetlerini temsilcilik ofisi olarak sürdürüyor.

Aynı zamanda Çin'in 3'üncü büyük bankası olarak bilinen bankanın Türkiye'de 300 milyon dolar karşılığı Türk lirası sermayeli bir mevduat bankası kurulmasına yönelik talebi bulunuyordu.

Verilen iznin ardından kurulması planlanan bankada Bank of China yüzde 99,99 oranında, BOC'nin sahip olduğu Bank of China Group Investment Limited'e bağlı dört şirket de (Best Stream, Maxon, Well Ocean, Union Favour) toplamda yüzde 0,01 oranında pay sahibi olacak.