Bank Pozitif'in 'tenge'si şaştı!

Bank Pozitif, Kazak birimi tengedeki değer kaybı yüzünden satışını tamamldığı Kazakistan'daki bağlı ortaklığının 108,5 milyon lira zarar ettiğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BankPozitif, hisselerinin tamamına sahip olduğu JSC BankPozitiv Kazakhstan'ın 26,2 milyon dolar bedel ile Eurasian Bank JSC'ye satışına ilişkin ekim ayında duyurduğu işlemi 30 Aralık 2015 tarihi itibariyle tamamladı. 

BankPozitif'ten yapılan açıklamaya göre, JSC BankPozitiv Kazakhstan'ı satın alarak 2007 yılından bu yana Kazakistan'da bankacılık faaliyetleri gerçekleştiren BankPozitif, ekim ayında duyurduğu satış işlemini 30 Aralık 2015 tarihi itibariyle tamamladı. BankPozitif'in hisselerinin tamamına sahip olduğu JSC BankPozitiv Kazakhstan, 26,2 milyon dolar (75,2 milyon TL) bedel ile Eurasian Bank JSC'ye devredildi. 
    
Açıklamada görüşlerine yer verilen BankPozitif Kredi ve Kalkınma Bankası AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Hasan Akçakayalıoğlu, hisselerinin tamamına sahip oldukları JSC BankPozitiv Kazakhstan'ın, Eurasian Bank JSC'ye 26,2 milyon dolara satıldığını belirtti. 

Akçakayalıoğlu, 2007'den bu yana Kazakistan bankacılık düzenlemelerinde gerçekleşen değişim, ülke risk profilindeki artış, ülke bankacılık piyasasında büyüme potansiyelinin sınırlı olması ve beklenilen karın üretilememesi nedenleriyle "stratejik önemini yitiren" JSC BankPozitiv Kazakhstan'ın satış sürecinin, Kazakistan'daki düzenleyici kurumlardan gerekli onayların alınmasıyla tamamlandığını anlattı. 

2008'den itibaren ülkede yaşanan gelişmeler paralelinde Kazakistan piyasasının "cazip bir yatırım ortamı olmaktan çıkmasıyla" JSC BankPozitif Kazakistan'ın alımında ödenen 30 milyon dolar şerefiye bedelinin de geçmiş yıllarda değer düşüklüğüne uğrayıp, zarar olarak kayıtlara yansıdığını vurgulayan Akçakayalıoğlu, şunları kaydetti: 

108,5 milyon lira zarar etti

"Kazakistan para birimi Tenge, dolar ve TL karşısında önemli ölçüde değer kaybetti. Tenge'nin uluslararası bir piyasası olmaması nedeniyle riskten korunma uygulanamadı. Bu nedenle JSC BankPozitif Kazakistan'ın yatırım değeri önemli oranda değer düşüklüğüne uğradı. 2015 yılında ise değer düşüklüğü ve satış bedeli kaynaklı olarak toplam 108 milyon 531 bin 685 TL zarar gerçekleşti.  

2015 yılı içerisinde kayıtlara yansıtılan bağlı ortaklık değer düşüş karşılığı ve satış bedeli zararı hariç tutulduğunda BankPozitif'in operasyonel karlılığı devam etti. Satışın tamamlanmasıyla elde edilen kaynak, Türkiye'deki operasyonlarımızda daha yüksek getirili aktiflerin yaratılmasında kullanılacak. Bu şekilde aktif ve gelir yapılarımızı daha güçlü hale getirmeyi hedefliyoruz." 

Akçakayalıoğlu, BankPozitif'in "yeni nesil bankacılık" anlayışıyla, "şubesiz bankacılık" stratejisi kapsamında hizmetlerini dijital ortama taşıdığını belirterek, diğer tüm bankalardan farklı olarak tüketici kredilerini yalnızca teknolojik kanallar üzerinden sunarak bu konuda Türkiye'de lider ve yenilikçi yapısıyla öne çıktığını aktardı. 

Gelecek dönemde de dijital bankacılık alanındaki araştırma ve geliştirme çalışmalarına devam ederek yaratıcı çözümler ile sektörde yenilikçi ve öncü konumunu korumayı hedeflediklerini vurgulayan Akçakayalıoğlu, kurumsal bankacılıkta ise Türkiye ekonomisi için önemli sektörlerdeki uzmanlıklarını daha da geliştirerek sürdürdüklerini ifade etti.