Banka kasalarından iğne, iplik bile çıktı!

Bankalarda unutulan kasalardan sadece para ve mücevher değil, kemer, mektup, kitap, anahtar, altın diş, iğne, iplik, ilaç kutusu gibi ilginç eşyalar da çıkıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YILDIZ TAŞDELEN ERLİ

İSTANBUL - Bankalarda unutulan kasalardan sadece para, altın ve mücevher çıkmıyor. İğne, iplik, gözlük, madalya, saç tokası ve tahsilat makbuzu gibi çeşitli eşyaya rastlamak da mümkün. Zaman aşımına uğrayan emanetler ve alacaklar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devrediliyor. 

1 Şubat 2014 itibariyle devralınan emanetlerden satışı gerçekleştirilerek TMSF’ye gelir olarak kaydedilenlerin toplam bedeli 2.6 milyon lira ve 718.9 bin dolar oldu. 2011’de 694 olan devredilen kasa sayısı önceki yıl 481’e geriledi. 5 yılda 1288 kasa devredildi 2007-2012 tarihleri arasında 1.288 kasa fona devredildi. Bankalarda 10 yıl açılmayan ya da unutulan kasalarda para, altın, mücevher,
kıymetli maden/kıymetli taşlar, hisse senedi, tahvil, çek, senet bono, tapu ve vasiyetin yanı sıra imitasyon takı, kemer, mektup, kitap, anahtar, resim, vekaletname, sözleşme, altın diş, gözlük, madalya, iğne, iplik, ilaç kutusu, gazete, saç tokası, fatura, tahsilat makbuzu ve muhtelif ürünlere ait garanti belgeleri gibi değişik birçok eşyaya ve evreğa rastlamak mümkün. Prosedür nasıl işliyor? Zaman aşımına uğrayan emanetlerle ilgili işlemler 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ile ilgili yönetmelik kapsamında yürütülüyor.

Bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak 10 yıl içinde aranmayanlar zaman aşımına tabi tutuluyor. Zaman aşımına uğrayan her türlü mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar banka tarafından hak sahibine ulaşılamaması halinde, yapılacak ilana müteakip Fon’a gelir kaydediliyor.
Söz konusu listeler, kuruluş birlikleri ve Fon tarafından konsolide edilmiş olarak mayıs ayının sonuna kadar yayımlanıyor. İlan edilenlerden haziran ayının 15’inci gününe kadar hak sahibi veya mirasçıları tarafından aranmayanlar, faiz ve kar payları ile birlikte haziran ayı sonuna kadar Fon’un Merkez Bankası’ndaki veya Fon Kurulu tarafından belirlenen bankalar nezdindeki hesaplarına devrediliyor ve gelir olarak kaydediliyor.