Bankacılık hisselerine MB dopingi

TCMB'nin TL ZK'lara faiz ödemeyi değerlendirdiği açıklamasının ardından bankacılık hissleri yüzde 2.3 primle seyrediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bankacılık hisseleri ikinci seans öncesinde TCMB'nin bankaların TL cinsi zorunlu karşılıklarına faiz ödemeyi göz önüne alabileceğini açıklamasının ardından yüzde 2.3 primle seyrediyor.

İlk seansı yüzde 1.04 artıda kapatan bankacılık endeksinde yükseliş açıklamanın ardından yüzde 2.3'e yükselirken, BIST-100 endeksindeki kazanımlar da bankaların desteğiyle kazanımlar yüzde 0.43'ten yüzde 1.6'ya yükseldi.

TCMB tarafından yayımlanan Mart ayı Para Politikası Kurulu'nun (PPK) toplantı tutanaklarında para politikasının normalleşme sürecinde zorunlu karşılıkların Türk lirası olarak tutulan kısmına faiz ödenmesini değerlendirildiği belirtildi. Açıklamada ileride yapılabilecek olasi "düzenlemenin ölçülü  ve sınırlı tutulması uygun olacaktır" denildi.

Garanti Yatırım bankacılık analisti Recep Demir yayımladığı araştırma notunda olası bir değişikliğin , "Buna göre TL munzamlara faiz ödenmesi TL fonlama tabanı daha yüksek olan Vakıfbank, Halkbank ve İş Bankasının marjlarını pozitif etkileyecektir" dedi.

Global Menkul Değerler analisti Sevgi Onur ise açıklamamanın bankacılık hisselerini desteklediğini belirterek, "Bilançolarda belirgin bir etkisi olmasını beklemiyoruz" dedi.

Kararın ardından Halk Bankası hisseleri saat 14.39'da yüzde 2.7, Yapı Kredi hisseleri yüzde 2.5, Garanti Bankası hisseleri ise yüzde 2.3 ile bankalar arasında en fazla yükseliş kaydeden hisseler oldular.

BIST Sınai endeksinde ise yükseliş yüzde 1.12'ye yükseldi.