Bankalar 9 ayda 18,2 milyar kâr yazdı

Bankacılık sektöründe kar hacmi, Ocak-Eylül döneminde TL bazında değişmedi ve 18,2 milyar TL olarak gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bankacılık sektöründe kar hacmi, Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre TL bazında aynı kaldı ve 18,2 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. 

Türkiye Bankalar Birliği tarafından yayınlanan rapora göre, böylece ortalama özkaynak karlılığı yüzde 11, ortalama aktif karlılığı ise yüzde 1,2 oldu. 

Raporda yapılan genel değerlendirmede, "ABD Merkez Bankası’nın para politikasındaki belirsizlik küresel finansal piyasalar üzerinde oynaklığa yol açmaktadır. ABD’de büyüme eğiliminin teyid edilememesi ve Avrupa’da büyümeye ilişkin endişelerin devam etmesi, piyasalarda belirsizlik yaratmaktadır. Artan belirsizlik, gelişmekte olan ülke ekonomilerini yavaşlatmakta ve emtia fiyatlarını baskılamaktadır. 

Türkiye ekonomisi 2015 yılında beklentilerin üzerinde, fakat hedeflerin ve potansiyel büyüme düzeyinin altında bir performans sergilemektedir. Büyüme büyük ölçüde tüketim kaynaklı olmakla beraber, yatırım harcamalarında da canlanma görülmektedir. Düşük petrol fiyatları dış ticaret ve buna bağlı olarak cari işlemlerdeki toparlanmanın devam etmesini sağlamıştır." denildi.

Raporda şöyle devam edildi:

"Merkez Bankası temkinli para politikası duruşuna devam etmiştir. Küresel düzeyde belirsizlik, TL’de değer kaybı ve buna bağlı olarak enflasyonun yükselmesi nedeniyle ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti bir önceki çeyreğe göre 0,4 puanlık yükselişle yüzde 8,9 seviyesine ulaşmıştır." 

Sektör Gelişmeleri

Bilanço toplamı, Eylül 2015 itibariyle, geçen yılın aynı dönemine göre TL bazında yüzde 24,5 oranında büyüyerek 2.272 milyar TL (751 milyar dolar) oldu. Toplam aktifler dolar bazında yüzde 6,3 küçülmüştür. Eylül 2015 itibariyle mevduat, kalkınma ve yatırım bankalarının toplam aktiflerinin gsyh’ya oranının yüzde 120 olarak gerçekleştiği tahmin edildi.

Raporda şu bilgiler verildi:
"Toplam kredi stoku Eylül 2015 itibariyle yıllık bazda yüzde 26 artmıştır. Sabit kurlarla kredilerdeki yıllık büyüme yüzde 18 olmuştur. Eylül ayı itibariyle, bireysel kredilerin yıllık büyümesi yüzde 11 ve kurumsal kredilerin yıllık büyümesi yüzde 31 düzeyinde gerçekleşmiştir. Öte yandan TL’nin değer kaybı YP kalemlerin TL karşılıklarını büyütmekte ve toplam riskleri artırmaktadır.

Kredi mevduat oranı Eylül 2014’e göre 2 puan artarak yüzde 114’e yükselmiştir. Eylül 2015 itibariyle, bu oran kamu bankalarında yüzde 102, özel bankalarda yüzde 110 ve yabancı sermayeli bankalarda yüzde 114 olmuştur.

Takipteki krediler, yıllık olarak ve sabit fiyatlarla yüzde 25 oranında artmıştır. Buna karşılık, takipteki kredilerin toplam kredilere oranı yılın ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre bir değişme göstermemiş ve yüzde 2,8 seviyesinde gerçekleşmiştir. Eylül 2015 itibariyle, özel karşılıkların takipteki kredileri karşılama oranı yüzde 75 olmuştur. Öte yandan, yılın ilk dokuz aylık döneminde varlık yönetim şirketlerine satılan takipteki alacakların toplam kredilerin yüzde 1,2’si düzeyinde olduğu hesaplanmaktadır.

Bankacılık sektörünün toplam mevduatları Eylül 2015 itibariyle bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24,3 büyüyerek 1.277 milyar TL’ye ulaşmıştır. Sabit kurlarla mevduatlardaki yıllık büyüme yüzde 11 olmuştur. YP mevduatlar dolar bazında yüzde 7 oranında artmıştır. 

Mevduatlar içinde TL mevduatlarının payı bir önceki yılın aynı ayına göre 6 puan düşüş ile yüzde 53’e gerilemiştir.

Mevduat dışı kaynaklar yıllık bazda yüzde 29 büyümüştür. Mevduat dışı kaynakların toplam pasifler içindeki payı ise bir önceki yıla göre 1 puan artış ile yüzde 26 olmuştur. Mevduat dışı kaynaklardaki artışta bankaların yurtdışı bankalardan sağladıkları sendikasyon kredileri ve ihraç ettikleri menkul kıymetler etkili olmuştur. 

Özkaynakların yıllık büyüme hızı yüzde 13 ile yavaşlamaya devam etmiş ve bilanço büyümesinin altında kalmıştır. Eylül 2015 itibariyle 237 milyar TL (78 milyar dolar) düzeyinde gerçekleşen özkaynakların toplam pasifler içindeki payı da yüzde 10,4 olmuştur.

2015 yılının ilk dokuz aylık bölümünde bankacılık sektörünün faiz gelirleri yüzde 17, faiz giderleri yüzde 16 oranında artmıştır. Buna bağlı olarak, net faiz gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre TL bazında yüzde 18 oranında artmış ancak dolar bazında yüzde 11 gerilemiştir. Karlılıktaki düşüşte kambiyo işlemlerinden kaynaklanan zarar etkili olmuştur.

Kar hacmi, Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre TL bazında aynı kalmış ve 18,2 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Böylece ortalama3 özkaynak karlılığı yüzde 11, ortalama aktif karlılığı ise yüzde 1,2 olmuştur.

Eylül 2015 itibariyle bankacılık sektörünün net yabancı para pozisyonu -3,6 milyar dolar ile toplam özkaynakların yüzde 1,5’i düzeyindedir.
Toplam aktiflerin yüzde 51’i, kaynakların ise yüzde 77’si 1 yıldan daha kısa vadelidir. 5 yıl ve üzerindeki kalemlerin aktif içindeki payı yüzde 16 seviyesinde iken, bu kalemlerin toplam pasifler içindeki payı yüzde 4 seviyesindedir. 

Eylül 2015 itibariyle faaliyet gösteren banka sayısı 47 tanedir. 

Bir önceki yılın aynı ayına göre şube sayısı 91 adet artarak 11.280’e yükselmiştir. Personel sayısı ise 2,506 kişi artarak 201.605’e yükselmiştir."