Bankalar ortalama % 10 büyür

TBB Başkanı "Kredi büyümesinin gelecek yıl 2012'nin biraz üstünde olacağını düşünüyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bankaların büyümenin yanı sıra karlılık ve verimliliği de dikkate aldığını belirterek, "Bunlar da dikkate alındığında ortalama gelecek yılları da içerecek şekilde yüzde 10'un altında olmayacak büyümeleri Türk bankacılık sektöründe her zaman görebileceğiz" dedi.
 
Aydın, Türk bankacılık sektöründe 49 banka bulunduğunu, bunların 32'sinin mevduat, 13'ünün kalkınma ve yatırım bankası 4'ünün de katılım bankası olduğunu anımsatarak, bir zamanlar bu sayıların 70-80 civarında olduğunu kaydetti.
 
Türk bankacılık sektörünün krizde sağlam bir duruş sergileyerek, dünyaya örnek olduğunu ifade eden Aydın, şunları söyledi:
"Bu imkanı sağlayan siyasi ve ekonomik istikrar başta gelmektedir. Türk bankacılık sektörü geçmişten de ders almıştır. Türkiye'ye olan güvenin altının çizilmesi gerekiyor. Türkiye'deki bankacılığın makro verilerine bakıldığında toplam aktiflerin milli gelir içindeki payı şu anda yüzde 95'ler seviyesindedir. Kredilerin payına bakıp o rasyolarla Batıyı mukayese ettiğimiz zaman, Türkiye'de gidilecek çok yer olduğunu görüyoruz. Türkiye'nin demografik yapısı da buna çok uygun. Türkiye şu anda parlayan bir yıldız. Bir derecelendirme kuruluşu, Türkiye'ye 'yatırım yapılabilir' notu verdi. Bunlar, Türk bankacılık sektörüne olan talebin devam etmesini sağlayacak etmenler."
 
BDDK Başkanı Mukim Öztekin'in "49 olan banka sayısı 60'a ulaşabilir" sözünün hatırlatılması üzerine de Aydın, "Piyasada bugünden yarına 49 bankadan 60 bankaya çıkacak bir husus olduğunu düşünmüyorum. Sayın Başkan Türk bankacılık sektörüne olan talebi kastediyor" dedi.
 
"Büyüme konusunda bir sıkıntı yaşamayacağız"
 
Aydın, Türkiye'de rekabetin en yoğun olduğu sektörlerden birinin bankacılık sektörü olduğunu dile getirerek, "Türkiye'nin daha çok büyümesi gerekiyor. Bankalar bir ülkenin büyümesi için önemli kilometre taşlarıdır. Yeni rakiplerin gelişi bizim hiçbir zaman reddetmeyeceğimiz hususlardır. Fakat Türk bankacılığında da başarılı olmak için günü iyi değerlendirmek gerekiyor. Sektöre girişler ve çıkışlar devam edecektir. Türkiye'ye ve Türk bankacılık sektörüne talepler artarak devam edecek" diye konuştu.
 
Bankacılık sektörünün büyüme öngörüsüne ilişkin soruya Aydın, şöyle yanıt verdi:
"Türk bankacılık sektöründe 2012 yılı kredi büyümesi yüzde 15'ler civarında seyretmektedir. Ama yüzde 15'lik kredi büyümesi kadar aktif bir büyümesi de olmadı. Büyüme, karlılık ve verimlilik arasında bir mukayese yapıyoruz. Bankalar, sadece büyümeyi ön plana almıyor. Aynı zamanda karlılık ve verimliliği de dikkate alıyor. Bunlar da dikkate alındığında ortalama gelecek yılları da içerecek şekilde yüzde 10'un altında olmayacak büyümeleri Türk bankacılık sektöründe her zaman görebileceğiz. Bu çok rahat ulaşabileceğimiz büyüme rakamlarıdır. Çünkü Türkiye'de hala bir bankanın bulunmadığı ilçelerimiz var. Daha ulaşmadığımız noktalar var.
 
Batıda banka aktiflerinin milli gelir içindeki payı yüzde 150'lerdeyken Türkiye'de daha yüzde 95'lerde bulunuyor. Kredilerin payı da son derece aşağıda yer alıyor. Büyüme konusunda bir sıkıntı yaşamayacağız. Kredi büyümesi de ülkenin, dünyanın büyümesine paralel ölçülmesi gereken bir husus. Türkiye yüzde 9 büyürken, sektörün kredi büyümesiyle Türkiye yüzde 3-4 büyürken sektörün kredi büyümesinin aynı olması mümkün değildir. Bu konuda Türkiye'de bir sene çok hızlı öbür sene negatif büyüme olmasın. Daha yumuşak, dünyanın gelişmelerine paralel olacak şekilde kendi kontrolümüzde olan büyümeyi yönetiyoruz."
 
Türkiye'nin Avrupa'ya yaptığı ihracata değinen Aydın, "Batıda düzelme olmadığı sürece sektörün bu meyandaki büyüklüklerini de oradaki risklere göre ayarlanıyor. Orada ciddi düzelme görürsek, Türkiye'deki reel sektörü ona göre finanse ederiz. Onun için kredi büyümesi gelecek yıl 2012'nin (yüzde 15'in) biraz üstünde olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Bu konularda ilginizi çekebilir