Bankaların aylık kârı yüzde 25 düştü
Bankacılık sektörünün 8 aylık net kârı yüzde 18 artmasına karşın, net kâr aylık bazda geçen ağustosa göre yüzde 25 düştü.
İSTANBUL - Bankacılık sektörü, ağustos sonu itibariyle net kârını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artışla 17.93 milyar liraya taşıdı. Aylık 1.34 milyar lira olarak gerçekleşen net kâr ise fonlama maliyetindeki artış, net ücret ve komisyon gelirlerindeki yavaşlama ve kambiyo zararlarının etkisiyle geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25 düştü.
Bankacılık sektörü, son düzenlemelerle tüketicilerden sağladığı gelirlerin sınırlanması, yükselen faizlere bağlı marjların daralması ve global likiditenin azalması tehdidiyle karşı karşıya. Bu gelişmeler de sektör kârında gelecek dönemde aşağı yönlü beklentiyi artırıyor.
Analistler, Ağustos 2011'den beri en düşük aylık sektör kârı ve bu düşük performansın üçüncü çeyrek bilançolarının zayıflığına işaret ettiğini belirtirken, piyasanın sektörle ilgili mevcut beklentileri fiyatladığını ancak gelecek döneme ilişkin risklerin henüz fiyatlanmadığını vurguluyorlar.
BDDK verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre sektörün net kârı aylık olarak Ağustos itibariyle 1.34 milyar lira oldu. Temmuz ayında sektörün aylık kârı Yapı Kredi Bankası'nın sigorta iştirakini satışından sağlanan geliri dahil 2.9 milyar lira oldu. Sektörün aylık net kârı 2012 Ağustos ayında ise 1.78 milyar liraydı.
Bu yıl Temmuz ayı sektör net kârında Yapı Kredi Bankası'nın Temmuz ayında bilançoya yansıyan Yapı Kredi Sigorta'nın Allianz'a satış geliri etkili olmuştu.
Global Menkul Değerler'in BDDK aylık verilerin açıklanmasının ardından yayınlanan notta, "Türk bankaları Ağustos ayında net 1.3 milyar lira kâr açıklarken bu, Ağustos 2011'den beri en düşük rakam oldu..." denildi. Notta ayrıca Temmuz'da Yapı Kredi Bankası'nın sigorta satışından kaynaklanan 1.2 milyar liralık diğer gelir kaleminin sektör kârı üzerindeki etkisine işaret edildi.
Raporda ayrıca söz konusu rakamların sektörün çeyreksel bazda, üçüncü çeyrek bilançolarında zayıf performansa işaret ettiğini ve bunun bankacılık hisseleri üzerinde negatif etkisi olabileceği ifade edildi.
[PAGE]
BDDK'nın tüketici kredilerindeki artışı sınırlamaya ve kredi kartı kullanımında limit getirmeye yönelik attığı adımların bankaların kârlarında ve sermaye yeterlilik rasyosunda düşüşe neden olması; kredi kartı asgari ödeme limitlerinin artırılmasının da takibe dönüşüm oranlarında (NPL) artışı tetiklemesi bekleniyor.
İş Yatırım Analisti Kutluğ Doğanay, Ağustos ayı kârındaki azalışla ilgili olarak, "Fonlama maliyetindeki artış bankaların spreadlerini olumsuz etkilerken, net faiz marjındaki daralma menkul kıymet getirilerindeki artışla bir miktar telafi edildi. Net ücret ve komisyon gelirleri hem kredi büyümesindeki yavaşlama hem de mevsimsellik etkisi ile Temmuz ayına göre geriledi" dedi. Kârlılığı olumsuz etkileyen bir diğer gelişmenin de kambiyo zararları olduğunu söyleyen Doğanay, "Bankacılık sektöründe üçüncü çeyreğin zayıf geçeceği beklenti dahilinde ve Eylül ayı verilerinde de net faiz marjı daralması devam edecek" dedi ve piyasanın mevcut gelişmeleri fiyatladığını ancak önümüzdeki döneme ilişkin risklerin ise henüz tamamıyla fiyatlanmadığını belirtti.
Ocak-Ağustos dönemi
Sektörün kümülatif olarak aktif kârlılığı yüzde 1.8 olarak geçen yılın aynı dönemine göre sabit kalırken, özkaynak kârlılığı da 0.1 puan azalışla yüzde 15.7 oldu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, sermaye yeterlilik oranı ise 0.8 puan azalışla yüzde 15.5 seviyesinde geriledi.
Sermaye yeterlilik rasyosu Temmuz 2012'den itibaren Basel II kriterleri esas alınarak hesaplanıyor.
Krediler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28.9 artışla 965.2 milyar TL'ye yükselirken, aktif toplamı yüzde 23.6 artışla 1.61 trilyon lira oldu. Sektörün takipteki alacakları ise Ağustos sonu itibariyle yüzde 27.6 artışla 27.5 milyar liraya yükseldi.