Bankaların Ramazan paketlerinde vade 60 aya kredi 50 bin TL’ye çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

Julide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

İSTANBUL - Bankalar, bayram kredilerini artık birer gelenek haline getirdiler. Her banka müşterisine bayram vesilesiyle daha uzun vadeli daha yüksek tutarda ya da daha düşük faizle bayram ya da Ramazan paketlerini hazırladı ve vitrine koydu.

Aslında bu defa bayram kredileri Fed’in çıkış stratejisinin sinyallerini verdiği farklı bir döneme de denk geldi. Piyasalardaki dalga boyunun bir anda yükseldiği Amerika’da bile faizlerin yüzde sıfırlardan yüzde 2’lere geldiği bir dönemde çıkan bayram paketlerinde faizlerin nispeten bu dalgadan korunduğu görülüyor.

Yine her zaman olduğu gibi bankaların bayram paketlerinde taksit öteleme seçenekleri de dikkat çekiyor. Bazı bankalar, kampanyalarının konseptini bugün al bu bayramdan sonra değil, ‘Kurban Bayramı’ndan sonra öde’ olarak belirlerken bazı bankaların 60 ay vadeli kredilerinde yıl yıl farklı artan taksit ödemeli seçeneklerle müşterilerine ulaşmaya çalıştığı gözleniyor. Bazı bankalarda kampanyalarında bayrama özel masraf ve dosya komisyonu gibi ücretler almayacaklarını açıkladı.

Bankaların bayram paketlerinde sadece tüketiciler değil kart sahipleri ya da işletme sahipleri de kendilerine yer buluyor. Kartla yapılan alışverişlerde daha fazla puan ya da bonus veren bankalar işletmeler içinde, yükselen faiz ortamında, belli vadelerde maliyetleri sabitleme imkanı sunuyor. Üstelik başvuru için sadece şubeler değil tüm alternatif dağıtım kanallarını da devreye alan bankalar, en hızlı geri dönüşü sağlamak içinde yarışıyor. Başvuruyu, bir tuşa ya da internetten sitesinden bir ‘tık’a indiren bankalar şubedeki işlemleri de bir nüfus cüzdanıyla yaparak krediye erişimi hızlandırmaya çalışıyorlar.

Daha yavaş büyüme bekleniyor

Fed’in çıkış stratejisinde sözlü müdahalelerle tüm dünya piyasalarında yarattığı etkinin boyutları yeni gelecek açıklamalarla izlenecek. Bankacılar, piyasalardaki volatilitenin biraz daha yavaşlamasını faizlerin yılın ilk 5 ayındaki kadar olmasa da bugünden daha düşük bir seviyede hareket etmesini beklerken kredi kullanımının da faizlere duyarlı bir şekilde artış hızının yavaşlamasını öngörüyorlar.

Bireysel kredi müşterisinin çoklukla aylık taksit ödemelerine göre kredi kullanma kararını verdiğini belirten bankacılar, bu nedenle daha ödenebilir bir kredi tablosu oluşturulmaya çalışıldığını kaydediyorlar.

İhtiyaç kredisinde vade aralığı 1-5 yıl

Merkez Bankası’nın 5 Temmuz verilerine göre mevduat bankalarının toplam tüketici kredileri hacmi 225 milyar 48.8 milyon TL’yi bulmuş durumda. Bu rakamın 92.9 milyar TL’sini konut kredileri, 7.6 milyar TL’sini ise taşıt kredileri oluşturuyor. İhtiyaç kredilerindeki toplam kredi hacmi ise aynı tarihte 114 milyar 87.6 milyon TL’ye geldi. Bu rakam Aralık 2012 sonunda 99 milyar 57.9 milyon TL düzeyinde bulunurken geçen yılın temmuz ayında ise 92.4 milyar TL seviyesindeydi. İhtiyaç kredilerindeki artış hızlarına bakıldığında ise yıl sonuna göre değişim yüzde 15.17 düzeyinde olurken geçen yılın aynı dönemine göre artış yüzde 23.46 oldu.

Kullanılan 114 milyar TL’lik kredinin vade dağılımı incelendiğinde ise 1 yıl vadeli kredilerin hacmi 8 milyar 274 milyon TL düzeyinde bulunurken 1 yıldan uzun 5 yıla kadar vadeli bireysel ihtiyaç kredilerinin hacmi 87 milyar 955.1 milyon TL düzeyinde bulunuyor. 5 yıldan uzun vadeli kredilerin hacmi ise 17 milyar 858 milyon TL düzeyinde bulunuyor.

1 yıla kadar vadeli kredi hacminde yıl sonuna göre artış yüzde 3.92 olurken, 1-5 yıl arasındaki kredi hacmindeki artış yüzde 13.6 oldu. Bu arada en hızlı artış olarak bakıldığında 5 yıldan uzun bireysel ihtiyaç kredilerinde yılbaşından bugüne gelinen noktada artış hızı yüzde 30.60’ı işaret ediyor.

 

Ramazan ve Bayram Kredileri dosyası bugün gazeteniz DÜNYA’da