Bankalarının 8,3 milyar lira KMH bakiyesi var

Kredili mevduat hesabına yönelik yeni faiz ayarlamasının banka karlarını yüzde 2 ila 7 arasında etki yapacağı düşünülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


 

İSTANBUL - Borsa İstanbul'da işlem gören mevduat bankalarının 31 Mart 2013 tarihi itibariyle toplam kredili mevduat hesabı (KMH) bakiyesi 8,3 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

Merkez Bankası (TCMB), finansal istikrarın korunması ve parasal aktarım mekanizmasının daha da güçlendirilmesi amaçlarıyla, KMH faiz oranları için kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi ve gecikme faiz oranlarını geçemeyeceği şeklinde bir üst sınır belirledi.

Böylece aylık ortalama yüzde 5 civarında olan KMH faizleri, yüzde 2,22'ye gerilemiş oldu.

TCMB'nın açıklamasına göre, KMH'ların toplam büyüklüğü 10 milyar seviyesinde gerçekleşiyor. Söz konusu rakamın, toplam krediler içerisinde oranı ise yaklaşık yüzde 1,10 düzeyinde bulunuyor.

AA muhabirinin Borsa İstanbul'da işlem gören mevduat bankalarının Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan 31 Mart 2013 tarihli mali tablolarından derlediği bilgilere göre, söz konusu bankaların 3,8 milyar lirası bireysel KMH bakiyesi ve 4,5 milyar lirası ise ticari KMH olmak üzere toplam 8,3 milyar lira KMH bakiyesi bulunuyor.

Öte yandan Borsa'da işlem gören mevduat bankalarının aynı dönemde toplam kredi hacmi 634,2 milyar seviyesinde gerçekleşirken toplam KMH bakiyesinin toplam krediler içindeki payı yüzde 1,31 düzeyinde gerçekleşti.

"Net karlara yüzde 2 ile yüzde 7 oranında olumsuz etki yapabilir"

İş Yatırım Bankacılık Analisti Kutluğ Doğanay konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, piyasada faizlerinin düşüşüyle birlikte kredi kartları ve artık KMH'lara uygulanan azami faiz oranlarının da önümüzdeki dönemde ı tarafından aşağı yönde revize edilmesinin olası olduğunu belirtti.

Doğanay, şunları kaydetti:

"Merkez Bankası’nın bu kararı bankaların 2013 beklenen net karlarına yüzde 2 ile yüzde 7 oranında olumsuz etki yapabilir. Bankalar bu olumsuz gelişmeye tepki olarak müşterilerinin KMH limitlerini yükseltebilirler. Küçük işletmeler de faiz oranlarının eşitlenmesiyle birlikte kredi kartı kullanımı yerine ücret ve komisyon içermeyen KMH’ı tercih edebilirler.

Ancak önümüzdeki dönemde piyasa faizlerine kıyasla oldukça yüksek kalan hem kredi kartları hem de KMH faizlerinde Merkez Bankası’nın aşağı yönlü revizyonları devam edebilir."