Başbakan'ın faiz çıkışı sonrası, gözler bu sunumda

TCMB Başkanı Başçı gelecek hafta Bakanlar Kurulu'na rutin bir sunum yapacak, faiz tartışmaları sonrası toplantı daha da önem kazandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın gelecek hafta gerçekleştirilecek Bakanlar Kurulu toplantısında rutin bir sunum yapacağı belirtilirken, Başbakan'ın TCMB'nin yeterli faiz indirimi yapmadığı yönündeki eleştirilerini sertleştirmesinin ardından sunum piyasalar için önemli bir gündem maddesi haline geldi.

Bir bankacı, "Başçı'nın Bakanlar Kurulu'na yapacağı sunumu yakından takip edeceğiz" dedi.

Reuters'a bilgi veren konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, "TCMB Başkanı, yılda iki kere TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine ve iki kere de Bakanlar Kurulu'na sunum yapar; vekillerden ve bakanlardan gelen soruları yanıtlar. Bu kapsamda gelecek haftaki Bakanlar Kurulu toplantısında bir sunum planlanıyor" dedi.

Başçı bu sunumu yılda iki kez yapıyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan özellikle PPK'nın ocak ayında aldığı faiz artırım kararının ardından, TCMB Başkanı Erdem Başçı ve TCMB politikalarına yönelik eleştirilerde bulunuyordu. TCMB'nin mayıs ayında yaptığı 50 baz puanlık indirimini ise yetersiz bulan Erdoğan eleştirilerinin son günlerde daha da sertleştirdi.

Erdoğan'ın, "Böyle yarım puan yarım puan bu milletle dalga geçmektir" ve "Bilecekler ki biz bu millete er veya geç bunun hesabını vereceğiz, vakti dolar, dolduğu o zaman da biz bunun gereğini yaparız o ayrı mesele ama bu işi çözmek zorundayız" ifadeleri piyasalarda tedirginlik yarattı.

TCMB üzerindeki faiz indirimi yönündeki siyasi baskının devam edebileceği endişesi piyasaları tedirgin etti.

Başçı, Bakanlar Kurulu sunumları kapsamında 2013'te sadece 27 Mayıs 2013'ta bir sunum gerçekleştirdi. Bir önceki yıl ise sunumlar 2 Mayıs ve 22 Ekim'deydi.

Önümüzdeki hafta pazartesi gerçekleştirilmesi beklenen sunum, bu yılın ilk sunumu olacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir