Başçı, Bakanlar Kurulu'na sunum yapacak

Erdoğan'ın MB'nin yeterli faiz indirimi yapmadığı yönündeki eleştirilerini sertleştirmesinin ardından rutin olan sunum, piyasalar için önemli bir gündem maddesi haline geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Faizlerin mevcut seviyesi ve MB'nin politikalarının tartışılmaya devam ederken, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı bugün Bakanlar Kurulu'na bir sunum yapacak. Bakanlar Kurulu toplantısında yapılacak sunum, rutin. Ancak, Başbakan Erdoğan'ın TCMB'nin yeterli faiz indirimi yapmadığı yönündeki eleştirilerini sertleştirmesinin ardından sunum, piyasalar için önemli bir gündem maddesi haline geldi.

Erdoğan'ın TCMB'nin faizi yeterince indirmediği ve enflasyon hedefini tutturamadığı yönündeki eleştirileri Merkez Bankası'nın bağımsızlığı konusunda endişe yaratarak TL üzerinde geçen hafta sert baskı yaratmış, buna karşın Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamaları bu konudaki endişeleri bir miktar azaltmıştı.

Analistler Başbakan'ın güçlü bir faiz indirimi çağrısı ardından TCMB'nin önümüzdeki dönemde sert faiz indirimleri, başkanın istifası ya da sıkı duruşa devam etmesi gibi üç ihtimal olduğunu belirttiler. Ancak en olası senaryonun ise TCMB'nin faiz indirimlerine devam etmesi olacağı öngörülüyor.

Dolar/TL diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel haftaya hafif yükselişle başladı. Bankalararası piyasada Dolar/TL 2.10'un hemen altında işlem görüyor. TL'de Başçı'nın bugün yapacağı sunumun yanı sıra faiz indirimine yönelik söylemlerin de baskısı hissedilmeye devam edilebilir.

Gösterge faiz yüzde 8.49 bileşik seviyesinde. Hazine bugün haziran ayı borçlanma programı çerçevesinde 27 Mart 2019 itfalı 6 ayda bir yüzde 5.20 kupon ödemeli beş yıllık sabit kuponlu tahvil ile 8 Mayıs 2024 itfalı 6 ayda bir yüzde 1.2 reel kupon ödemeli 10 yıllık TÜFE'ye endeksli tahvili yeniden ihraç edecek.

Yurtdışında da gözler bu hafta ECB'de olacak

Bu haftanın diğer önemli gündem maddeleri ise yarın açıklanacak olan mayıs ayı enflasyon verisi ile Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) 5 Haziran'da yapacağı faiz toplantısı.

Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) mayıs ayında medyan bazında yüzde 0.50 artış beklenirken; 2014 sonu TÜFE beklentisi yüzde 8.2 oldu.

TCMB'ye göre çekirdek enflasyonda tepe noktası, manşet enflasyonda mayıs ayında yaşanacak tepe noktasından bir ya da birkaç ay sonra görülecek. TCMB, TL'deki değer kaybının enflasyon üzerindeki etkisinin yani kur geçişkenliğinin de Mayıs'ta tepe noktasına ulaştıktan sonra hazirandan itibaren düşüşe geçmesini bekliyor.

ECB toplantısında ise bankanın bütün ana faiz oranlarını düşürmesi, düşük enflasyon ve düşük kredi büyümesiyle mücadele kapsamında genişlemeci bazı önlemler alması bekleniyor. ECB'nin yeni genişlemeci adımlar atacağı beklentileri son dönemde gelişmekte olan piyasalara dönük risk iştahının artmasına neden olmuştu.

        

Bu konularda ilginizi çekebilir