BDDK'dan bankalara taksit uyarısı

Bankalar uyarıyor: Yasağa rağmen taksit yapan işyeri cezayı öder

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜSEYİN GÖKÇE

ANKARA - 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren kredi kartıyla taksitle satışa sınırlama getirilen sektörlerden tepkiler sürüyor. DÜNYA’nın ulaştığı bilgilere göre bankalar üye işyerlerine bir yazı göndererek gıda sektöründe toptan satışlar dahil hiçbir şekilde taksit uygulanmamasını istedi. 

Yasağa rağmen taksit yapıldığının tespit edilmesi halinde sorumluluğun işyerlerine ait olacağı belirtilen yazıda, oluşabilecek cezai yaptırımın da banka tarafından şirkete rücu ettirileceği uyarısında bulunuldu. Perakende gıda satıcıları ise kendilerinin satın aldıkları toptan ürünlerde çek yerine taksitli kart ödemesini tercih ettiklerini belirterek, bunun yasaklanmasının küçük şirketleri zor durumda bıraktığını bildirdiler. 

BDDK verilerine göre, bireysel kredi kartlarında taksitli harcamalar bakiyesi şubatta, ocak ayına göre 3.9 milyar lira azalarak 43.9 milyara geriledi. Şirketlerin kullandığı kurumsal kredi kartlarında ise taksitli harcamalar azalırken, normal harcamalar arttı. 

Bu dönemde kurumsal taksitli harcamalar 668 milyon lira azalarak 5.7 milyara inerken, kurumsal taksitli olmayan kredi kartı harcamaları 205 milyon artışla 5.1 milyara yükseldi. 

Kaynaklar, küçük esnafın ödemelerinde çek yerine kredi kartını tercih ettiğini ve bunun her iki tarafın da işine geldiğini belirtirken, taksitin kaldırılmasının piyasadaki para akışını yavaşlatacağını bildirdiler.

Gıdanın diğer sektörlerden farklı özellik gösterdiğini belirten kaynaklar, hiç değilse burada toptan ve perakende satışın ayrıştırılarak toptan satışlarda taksit uygulamasının sürmesi gerektiğini kaydettiler. 

Üye işyerlerine yazı gönderdiler 

Bankalar da işyerlerine yazı göndererek taksitli satışların içeriğine dikkat edilmesi uyarısında bulundular. 

Üye işyerlerine gönderilen yazıda, Banka ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik’te 31 Aralık 2013’te yapılan değişiklik hatırlatılarak, tüm gıda ve yeme içme harcamalarında taksitin yasaklandığı bildirildi. Yazıda, POS cihazlarının taksiti yasak ürünler dışında taksitli işlemlere kapatılmayacağı belirtilirken şöyle denildi: 

“Gıda kategorisinde yer alan hiçbir ürüne toptan satış olsa bile taksit yapılmamasını önemle rica ederiz. Taksit yapılmaması gereken ürün-hizmet grupları için taksit yapıldığının tespit edilmesi durumunda, BDDK’nın ilgili yönetmeliği ve mevcut üye işyeri sözleşmesi kapsamında sorumluluk işyerinize aittir.” Ayrıca yazıda, bu durumun tespit edilmesi ve cezai yaptırım oluşması halinde, bunun banka tarafından üye işyerine rücu edileceği uyarısında bulunuldu.