BES'te katılımcı sayısı 4.5 milyonu aştı

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) katılımcı sayısı, yılın ilk çeyreğinde geçen yılının aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 27 artarak 4 milyon 504 bin 885’e yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) katılımcı sayısı, 2014’ün ilk 4 ayında 2013 yılının aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 27 artarak 4 milyon 504 bin 885’e yükseldi. 

MetLife Emeklilik ve Hayat AŞ'den yapılan açıklamaya göre, ocak - nisan 2014 rakamları bireysel emeklilik sektörünün yüzünü güldürdü. Bu yılın ilk 4 ayı itibarıyla emekli olan katılımcı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 68 artarak 10 bin 131’e yükseldi. Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) rakamlarına göre BES’teki katılımcı sayısı 2013 yılı nisan sonuna kıyasla yaklaşık yüzde 27 arttı, 4 milyon 504 bin 885’e çıktı.

"BES’in güçlü büyümesi devam edecek"

Açıklamada görüşlerine yer verilen EGM Yönetim Kurulu Başkanı ve MetLife Emeklilik ve Hayat AŞ Genel Müdürü Deniz Yurtseven, BES’in güçlü büyümesini devam ettireceğini belirtti. Türkiye’de bireysel emeklilik konusunda çok büyük bir potansiyel olduğuna değinen Yurtseven, yüzde 25 devlet teşvikinin güçlü etkisinin 2014’ün kalan döneminde de süreceğini ve sistemin istikrarlı büyümeye devam edeceğini vurguladı.

BES’in tüm parametrelerinde 2013 yılının aynı dönemine göre gözle görülür artış olduğunu ifade eden Yurtseven, katılımcıların fon tutarının devlet katkısıyla beraber ilk 4 ayda 26,3 milyardan yaklaşık 30 milyar liraya yükseldiği bilgisini paylaştı. Yurtseven, sözleşme sayısının ise 2013 yılının ilk dört ayına göre yaklaşık yüzde 28 artarak 5 milyon 106 bin 597 liraya çıktığını aktardı.

Daha gidilecek yolları olduğunu dile getiren Yurtseven, BES'in, yüzde 25 gibi başka hiçbir yatırım aracında bulunmayan devlet desteğiyle katılımcıların tasarruflarını değerlendirebilecekleri esnek bir yatırım aracı olduğuna işaret etti.

Katılımcıların katkı paylarını bütçeleri doğrultusunda belirleyebileceklerini ve diledikleri zaman katkı payı tutarını artırıp azaltabileceklerini vurgulayan Yurtseven, bireysel emeklilik sisteminde katılımcıların tasarruflarının da profesyonel portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilmekte olduğuna dikkati çekti.

"Birçok avantajı var"

Yurtseven, 2013 yılında yürürlüğe giren yeni BES Kanunu'nun katılımcılara birçok avantaj sunduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

"Geçen yıl yürürlüğe giren kanundan önce mevcut olan vergi avantajıyla sadece sistemdeki katılımcıların üçte biri bu avantajdan yararlanabiliyordu. Bireysel emeklilik sisteminde 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olan değişikliklerle artık katılımcıların vergi ödeyip ödemediğine bakılmıyor. 18 yaşını aşmış, sisteme katılmayı arzu eden her Türk vatandaşı yüzde 25 devlet katkısından yararlanabiliyor. Bu önemli avantaj, sistemin daha geniş kitlelere yayılmasına yardımcı oldu. Ayrıca BES’e erken dahil olmak da oldukça önemli. Çünkü sistemde kalınan süre uzadıkça sistemden elde edilen birikim miktarı çok daha hızlı artıyor. Herkesi BES’in geniş olanaklarından yararlanmaya davet ediyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir