BIST 30 ürünleri Londra'da işleme açılıyor

BIST 30 Endeksi vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri Londra Borsası Vadeli İşlemler Piyasası'nda (LSEDM) 14 Eylül'den itibaren TL cinsinden işlem görmeye başlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Londra Borsası Grubu (LSEG) Hisse Senedi ve Türev Piyasaları Direktörü Nicolas Bertrand, Borsa İstanbul'la atılan iş birliği adımlarıyla Türkiye'nin uluslararası sermaye piyasalarına erişiminin kolaylaşacağını söyledi. 

BIST 30 Endeksi vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri Londra Borsası Vadeli İşlemler Piyasası'nda (LSEDM) Türk Lirası cinsinden işlem görmeye başlayacak. Yarın Londra Borsası'nda düzenlenecek açılış töreninin ardından Londra Borsası'nın küresel müşteri tabanı, 14 Eylül 2015 tarihinden itibaren, Türkiye'nin önde gelen endeksi BIST 30 endeksi üzerine yazılmış  vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerini alıp satabilecek. 

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Nicolas Bertrand, "Bu ortaklıkla birlikte, Türkiye'nin sermaye piyasaları Londra'nın uluslararası ağına ve derin likidite havuzuna daha kolay giriş sağlayacak. Burada, Londra'daki kurumsal yatırımcılar tarafından sağlanan yaklaşık 1,9 trilyon doların üzerinde bir uluslararası kaynak söz konusu. İş birliğimiz Türkiye piyasasına olan sermaye akışını kuvvetlendirirken, hem Türkiye'de hem Londra'da işlem aktivitemizi güçlendirecek" ifadelerini kullandı. 

Uluslararası yatırımcıların her iki piyasada da yatırımlarının artırılmasının hedeflendiğine işaret eden Bertrand, "Londra Borsası sermaye piyasası türev araçları için Türkiye'nin türev araçlarında işlem yapabilmek küresel müşteri tabanımıza son derece benzersiz bir fırsat sunuyor, daha geniş bir seçenek ve esneklik sağlıyor. İş birliğimiz Londra Borsası Grubu Londra'nın dünyanın en küresel sermaye piyasası olmak konusundaki kararlılığını güçlendiriyor. Borsa İstanbul ile çalışmak likiditenin artırılmasına ve küresel yatırımcıların çekilmesine yardımcı olacak" değerlendirmesinde bulundu. 

 'Türkiye'nin sermaye piyasalarında potansiyel var'

Londra Borsası ve Borsa İstanbul arasındaki iş birliğinin İstanbul'un bölgesel finans merkezine dönüşmesi hedefine de katkıda bulunacağını belirten Bertrand, "Daha da önemlisi, ortaklığımız her iki piyasada da aktivitenin artırılacağının, uluslararası yatırımcılar için daha kolay bir yatırım yolunun oluşturulacağının kabulü niteliği taşıyor. Türkiye yatırımcılar için kesinlikle çok önemli coğrafi bir oyuncu. Dünyanın en heyecan verici gelişmekte olan piyasalarından olan Türkiye, küresel ekonomik gündemin şekillendirilmesinde kilit pozisyonda yer alıyor" diye konuştu. 

Türkiye'nin hisse senetleri piyasalarında yapılan işlem hacminde Rusya ve Güney Afrika'nın ardından en büyük üçüncü gelişen piyasa durumunda olduğunu belirten Betrand, "İhracat odaklı bir ekonomiye ve dinamik şirketlere sahip olan Türkiye'nin sermaye piyasaları müthiş  bir potansiyel sunuyor" dedi. 

Açılış töreni yarın Londra Borsası'nda yapılacak 

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) işlem gören BIST 30 endeksine dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri Londra Borsası Türev Ürünler Piyasası`nda (LSEDM) yarın Londra'da yapılacak törenle işleme açılacak. 

Londra Borsası'ndaki açılışa LSEG Uluslararası Gelişim Direktörü Nikhil Rathi ve Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez'in yanı sıra her iki borsanın üstü düzey temsilcileri katılacak. 

 Borsa İstanbul, daha önce 13 Ocak'ta yaptığı açıklamada LSEG ile türev ve endeks ürünlerini kapsayan geniş kapsamlı bir anlaşmayı tamamladığını duyurmuştu. Buna göre, türev ürünler ile ilgili anlaşma kapsamında LSEG, Borsa İstanbul'un piyasa kapitalizasyonu ve işlem hacmi bakımından önde gelen şirketlerini içeren BIST 30 endeksine ve pay senetlerine dayalı vadeli işlem ve opsiyon ürünlerini yatırımcılara sunabilecek. LSEG'nin iştiraki olan takas kuruluşu London Clearing House (LCH.Clearnet) merkezi karşı taraf işlevini üstlenecek. 

Londra Borsası Grubu  

Tarihi 1801'e kadar giden LSEG, dünya finansının merkezinde yer alan ve çeşitli hizmetler sunan uluslararası bir grup.  

LSEG; Londra Borsası, Borsa Italiana, Avrupa'nın önde gelen sabit getirili araçlar piyasası MTS ve tüm Avrupa'yı kapsayan pay platformu Turquoise'ın da dahil olduğu, geniş bir yelpazeye yayılan uluslararası pay, borçlanma ve türev araçları piyasalarını işletiyor. Grup bu piyasalar sayesinde, uluslararası şirket ve yatırımcılar için, Avrupa sermaye piyasalarına erişim sağlıyor. 

İşlem sonrası süreçler ve risk yönetim hizmetleri, Grup operasyonlarının önemli ve büyüyen bir parçasını oluşturuyor. LSEG, Roma merkezli merkezi karşı taraf CC&G ile Avrupa çapında menkul kıymet mutabakatının sağlanmasını (T2S) sağlayan kuruluşlar arasında ilk aşamada seçilen, Avrupa'nın önemli takas işletmesi Monte Titoli'yi de işletiyor. Grup aynı zamanda, son derece geniş bir ürün yelpazesi ve coğrafyada hizmet veren küresel merkezi karşı taraf (CCP) LCH.Clearnet'in de büyük ortağı olarak faaliyet gösteriyor.  

Grup müşterilerine; SEDOL, UnaVista, Proquote ve RNS de dahil olmak üzere, geniş bir yelpazeye yayılan gerçek zamanlı ve referans verileri ürünleri sunuyor. FTSE, 80'i aşkın ülkede piyasaları ve varlık sınıflarını ölçen ve bunlar için karşılaştırma ölçütü olarak kullanılan binlerce özel endeks hesaplıyor. 

Merkezi Londra'da bulunan Grup, Kuzey Amerika, İtalya, Fransa, ve Sri Lanka'da da faaliyet gösteriyor ve yaklaşık 4.700 personel istihdam ediyor.