BIST yeni tarihi zirveden kapandı

Fed'in varlık alımlarına devam edeceği beklentisiyle piyasalarda hareketlilik arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - BIST-100 endeksi, ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Ben Bernanke'nin tahvil alımlarının azaltılmasına yönelik ipucu vermediği konuşmasının ardından kazanımlarını artırarak yeni tarihi zirve olan 93,178.87 puandan kapandı.  BIST-100 endeksi yüzde 2.18 yükselirken, bankacılık endeksi yüzde 3.57 artıda kapandı.

Fed yetkililerinin bankanın tahvil alım programını sürdüreceği yönünde ipucu veren açıklamalarının ardından olumsuz havanın azalmasıyla kur geriledi. Bir uzman, "Fed'den önceki gün gelen açıklamalar ve ardından Fed Başkanı Bernanke'in konuşması sonrasında olumsuz havanın bir miktar ortadan kalkmasıyla gelişmekte olan piyasalar da biraz rahatladı" dedi. Dolar günü 1.8375 TL'den euro da 2.3785 TL'den kapadı.

Dövize paralel faiz cephesi de olumlu bir gün geçirdi.  Bir uzman, "Bugün piyasada hacim düne göre daha iyi. Fed'in varlık alımlarına devam edeceği beklentisi ile faizde aşağı hareket var" dedi.

Tahvil-bono piyasasında sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 5.08/5.04seviyesinde olan 13 Mayıs 2015 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi, spot kapanışta ortalama yüzde 5.08, valörlüde ise yüzde 5.05 seviyesindeydi.  Gösterge faiz geçen cuma günü tarihi düşük olan yüzde 4.61 seviyesine kadar gerilemişti.