BİST, yurtdışından ayrışarak açıldı

Asya borsalarında yaşanan sert düşüşlere karşın Borsa İstanbul haftaya alımlarla başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online ve ajanaslar

Borsa İstanbul (BİST) geçen hafta sonunda ABD'de yaşanan sert kayıpların ardından bugün Asya piyasalarında yaşanan düşüşlere karşın haftaya pozitif bir başlangıç yaptı. 

BİST 100 endeksi, 401 puan artışla 71.463 puandan açıldı. Açılış itibarihle hisse senetleri ortalama yüzde 0,57 oranında değer kazandı. 

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Şubat sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.54 yükselişle 88.5000 seviyesinde işlem görüyor.

Dolar kurunda ilk işlemler 3,04 seviyesine yakın geçiyor. 

Petrol fiyatları bugün de yüzde 4 düşüş yaşarken, Brent ham petrolünün varil fiyatı 28 doların da altına geriledi.

BIST 100 endeksi geçtiğimiz haftayı ABD'den gelen beklentilerin altındaki imalat sanayi verileri ve küresel satışlarla yüzde 1.22 düşerek 71,062.00 puandan kapanmıştı.

Yurt içinde ve yurt dışında bugün açıklanacak olan önemli bir veri bulunmazken, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek bugün Londra'da yatırımcılarla buluşmaya hazırlanıyor. Ayrıca yarın Merkez Bankası'nın yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısı da piyasanın beklediği gelişmeler arasında.

ABD'de ise bugün borsalar Martin Luther King günü dolayısıyla kapalı. Dolayısıyla hacimlerde bir miktar daralma bekleniyor.

Küresel borsalar kayıplarda
Asya borsaları, ABD'den gelen zayıf ekonomik veriler ve düşmeye devam eden petrol fiyatlarının küresel ekonomik büyümeye dair endişeleri artırması üzerine 2011 yılından bu yana en düşük seviyelere geriledi.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 1 düşerek bu yıl genelindeki kayıplarını yüzde 11'in üzerine çıkardı.

Japonya Nikkei endeksi de yüzde 2.8 düşüşle bir yılın en zayıf seviyesine indi. Geçtiğimiz Haziran ayında gördüğü zirvenin yüzde 20 aşağısına gelen Nikkei, böylece ayı piyasasına girmiş oldu.

Geçtiğimiz haftanın son günü önemli kayıplar yaşayan ABD piyasalarında ise vadeli işlemler yüzde 0,5 artışla seyrediyor.