BIST’in en büyük fonları Norveç ve ABD’den
17 Aralık yolsuzluk operasyonu sürecinden sonra Borsa-BIST'teki en büyük yabancı yatırımcılar Norveç ve ABD oldu
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
İSTANBUL - 17 Aralık yolsuzluk operasyonu süreci ile Borsa İstanbul’da en çok sorulan, ‘yabancı ne yaptı?’ sorusu oldu. Bizde Borsa’daki yabancıların kim olduğuna ve her dalgalanmada adı geçen bu yabancıların kim olduğunu araştıralım dedik.
Borsa İstanbul’da yatırım yapan ABD’li önde gelen 30 fonun portföy değeri 2013 yılı sonu itibariyle 6 milyar 697 milyon dolar, Avrupalı 30 fonun portföy değeri ise 9 milyar 552 milyon dolar olduğunu gördük.
Toplam portföyler açısından bakıldığında Türkiye portföyü en yüklü olan fon Avrupa’da Norges Bank, ABD’de ise Lazard. Türkiye’de 1 milyar 396 milyon dolar hisse portföyü bulunan Norveçli Norges Bank Investment Management’ın Türk Hava Yolları’na, 1 milyar 517 milyon dolar portföye ulaşan Lazard’ın ise İş Bankası hisse senedinde yatırımları bulunuyor. Lazard, Kasım 2012’de İş Bankası’ndaki payının yüzde 4,74’e ulaştığını açıklamıştı.
Bu fonun Türk Borsası’nda ayrıca Akbank, Koç Holding, Turkcell, Tofaş ve TSKB’de yatırımı var. 1848 yılında faaliyete başlayan Lazard fonu, Türkiye’deki yatırımını Eylül-Aralık 2013 tarihlerinde 223.8 milyon dolar artırmış.
New York menşeeli OppenheimerFunds ise portföyünü 61.9 milyon dolar yükselterek 1 milyar 110 milyon dolara çıkarmış bulunuyor. Eylül-Aralık 2013 tarihleri arasında Türkiye’deki portföyünü en çok artıran fonlar arasında Londra menşeeli BlackRock Investment Management başı çekiyor.
Bu fon portföyünü 245,85 milyon dolar artırarak 655.8 milyar liraya çıkarmış. Geçtiğimiz ay ‘diğerleri korkarken cesur olmak gerekli’ açıklamasında bulunan BlackRock’un Türkiye’de Halkbank ve Emlak GYO’da portföyü bulunuyor. Türkiye’deki portföyünü azaltan fonlara baktığımızda ise Dodge &Cox ve JP Morgan Asset Management fonu başı çekiyor.
ABD’li fonların Türkiye’deki portföy hareketlerini ABD Menkul Kıymetler ve Takas Komisyonu (Security Exchange Commission of USA - SEC) yaptırdıkları kayıtlara göre hesaplandı. SEC’e yapılan kayıt işlemine göre, aktif işlem yapan 30 ABD’li fonun Eylül Aralık 2013 tarihleri arasında Türkiye’deki hisse senedi portföyleri 167,2 milyon dolar azalırken, portföylerinin Lazard’ın işlemlerinin etkisiyle 479,5 milyon dolar arttığı gözleniyor. Önde gelen 30 Avrupalı fonun portföyünü incelediğimizde ise aynı dönemde 275.5 milyon dolar erirken, 277.5 milyon dolar da arttığı dikkat çekiyor. Yani toplam bazda baktığımızda ise ABD ve Avrupalı toplam 60 fonun bu tarihlerde Türkiye’deki yatırımlarını 757 milyon dolar artırırken, bir yandan da 442,8 milyon dolarlık bir çıkış yaptıkları gözleniyor.