BİST'ten Hong Kong açılımı

İslam Kalkınma Bankası'nın bu ay içinde BİST'e yatırım kararı alması bekleniyor. Diğer taraftan BİST'in Hong Kong borsasına kote olmasına yönelik taraflar arasında görüşme gerçekleştirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, İslam Kalkınma Bankası'nın borsadan pay alım kararının bu ay içinde belli olmasını beklediklerini söyledi.

Mevcut durumda Borsa İstanbul hisselerinin yüzde 73.6'sı Türkiye Varlık Fonu'nun elinde bulunuyor. Borsada Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) yüzde 10, Nasdaq OMX ise yüzde 7 pay sahibi. İslam Kalkınma Bankası nisan ayında BİST'ten yüzde 10 hisse satın almayı planladığını açıklamıştı.

"Amacımız gelir elde etmek değil"

Karadağ, "İslam Kalkınma Bankası'nın borsanın stratejik ortağı olmasını istiyoruz. Bu, Borsa İstanbul'un halka arz hikayesi için önemli. Böylece Asya ve İslam ülkeleri, Avrupa ve Amerika'dan üç stratejik ortağı da tanımlamış oluyoruz... Aralık ayı içinde yatırım komitelerinde görüşecekler. Yatırım kararı bu ay belirlenebilir" diye konuştu.

Bu ortaklıkla amaçlarının hisse satıp gelir elde etmek olmadığını vurgulayan Karadağ, "Para ihtiyacımız yok, bir sürü nakit fazlamız var. İstanbul Finans Merkezi projesi için İslam Kalkınma Bankası ya da o bölgeden kuvvetli bir varlığın bizde olması gerekiyor ki Borsa İstanbul gerçekten İFM'nin merkezinde yer alabilsin" dedi ve ekledi: "İslami finans alanında ürünler geliştirmek istiyoruz. İslami finans alanında ürün geliştirmek için de güçlü bir ortaklar. O alanda güzel projeleri var, deneyimlerinden yararlanmak istiyoruz"

Gelecek yıl ikinci çeyrek için planladıkları Borsa İstanbul'un halka arzı ile ilgili de bilgi veren Karadağ, "Asgari bir derinliği yakalamamız lazım. Halka açık kısımda en azından bir milyar TL görülüyor olmalı" dedi ve ekledi: "İlk çeyrek gerçekleşmelerine bakacağız. Şu anda henüz bookrunner'larımız (talep toplayıcılar) yok. Muhtemel adviser'lardan (danışmanlardan) teklifleri istedik. Kararımızı vereceğiz"

Karadağ, Borsa İstanbul'un başka bir ülke borsasına kote olup olmaması konusunda ise şöyle konuştu: "Borsaların karşılıklı dual listing'ini konuşabiliriz. Hong Kong'dan arkadaşlar geldiler. Hong Kong Borsası'nı ben burada ben kote edeyim, onlar da beni, çünkü karşılıklılık olmazsa garip kaçar. Ben halka açıldıktan sonra düşünebilirim. Ama önce halka arz olacak" dedi.

"Milyar liralık halka arzlar görülecek"

Borsa İstanbul'da ilk çeyrekten itibaren şirketler bazında milyar liralık halka arzların görüleceğini belirten Karadağ, endeksin dolar bazında 40 bin seviyelerine yaklaşması durumunda ikinci halka arzların da başlayacağını söyledi. BİST-100 endeksi Fed'in aşırı gevşek para politikasını sıkılaştırmaya başlayacağının ilk ipucunu verdiği ve Gezi Parkı gösterilerinin başladığı 2013 Haziran ayında dolar cinsi 40 bin ila 50 bin arasında bulunuyordu. Endeks dolar cinsi en yüksek 50 bin 800'lü seviyeleri gördü.

"Kanal İstanbul'u menkul kıymetleştirmeyi çok istiyoruz"

Yeni yatırımcıları çekecek alternatif finansman araçlarını çeşitlendirmeye de devam edeceklerini belirten Karadağ, bu doğrultuda PPP projelerinin (kamu-özel işbirliği) borsaya getirilmesi üzerinde çalıştıklarını söyledi. Karadağ, bu kapsamda özellikle Kanal İstanbul ve 3. Havalimanı'nı menkul kıymetleştirmeyi istediklerini belirterek, "Kanal İstanbul ve 3. Havalimanı'nı mutlaka her aşamasında yakın takipte olacağız. Özellikle Kanal İstanbul başlarsa, orada menkul kıymetleştirmeyi çok istiyoruz. Mevzuat alt yapısında hiçbir eksik yok... Menkul kıymet ihracında bu sertifika da olur, sukuk da olur, DİBS de..." dedi ve ekledi: "Yeni projelerin yanı sıra mevcutları da izliyoruz. Oralarda boşalan bir şey olursa hemen menkul kıymetleştirelim, refinanse edelim... Çanakkale Köprüsü projesini de çok istiyordum. Osmangazi, 3. Köprü boşaldığı an onlara da gideceğim"

"BİSTcoin üzerinde çalışıyoruz"

Değerlendirdikleri bir diğer konunun TL dışındaki para birimleriyle borsada menkul kıymet ihraç edilebilmesi olduğunu belirten Karadağ, bununla ilgili çalışmayı tamamlayarak Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'e ilettiklerini söyledi.

Karadağ, yeni piyasa araçları hakkında ise kripto para birimlerine de atıfta bulundu ancak dayanak varlığı olmadığı için şu haliyle borsada işlem göremeyeceklerini belirtti. Karadağ, "Mevcut paralarda dayanak varlık olmadığı için manipülasyona açık" dedi. Borsa İstanbul'un kendi kripto para birimi "BİSTcoin" üzerinde çalıştığını belirten Karadağ, "Blockchain teknolojisini kullanacak olan ve bir dayanak varlığı olan kripto paralar üzerinde çalışıyoruz. Adı BİSTcoin olabilir" dedi. Karadağ çalışmaların erken aşamada olduğunu ekledi.

Karadağ, Merkez'i borsaya bekliyorKaradağ, Merkez'i borsaya bekliyor

Karadağ: Babayiğit fund kuralımKaradağ: Babayiğit fund kuralım