BoJ politikasını değiştirmedi

Japonya Merkez Bankası iki gün süren ve bügün sona eren toplantısının ardından politika araçlarında değişikliğe gitmediğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japonya Merkez Bankası (BoJ) bugün yaptığı Politika Kurulu toplantısında enflasyon tahminlerini cari seviyelerinde devam ettirirken, para politikasında da değişikliğe gitmedi.

BOJ, istikrarlı ekonomik toparlanmanın, ek teşvik olmadan enflasyonun yüzde 2 seviyesine doğru hızlanmasına yardım edeceğini savundu.

BOJ Politika Kurulu, piyasa beklentilerine paralel olarak finansal kurumların BOJ'da tuttukları ekstra rezerve yüzde -0,1 oranında faiz uygulamaya devam etme kararı alırken, 10 yıl vadeli Japon devlet tahvili getirisinin sıfır civarında kontrol altında tutulması politikasının da devam ettirilmesini kararlaştırdı.

Getiri eğrisinin kontrolüne ilişkin karar 2'ye karşı 7 oyla alındı. Üyelerden Sato ve Kuichi karara muhalefet ettiler.

BOJ ayrıca, borçlanma kağıdı alımını 1 yıl uzatma kararı alırken, varlık alımının aşağı yukarı cari hızda devam ettirilmesini kararlaştırdı. Bu varlık alımlarının yıllık 80 trilyon civarında olmaya devam edeceği anlamına geliyor.

Enflasyonda hedef yüzde 2

Banka bugün yayınladığı çeyrek dönem ekonomik gözden geçirme raporunda cari mali yıl için çekirdek enflasyon tahminini yüzde -0,1'den -0,2'ye indirirken 2017-2018 mali yılı için çekirdek enflasyon tahminini yüzde 1,5, 2018-2019 mali yılı için ise yüzde 1,7 olarak korudu. Banka, enflasyonun 2018 mali yılı civarında yüzde 2 hedefini yakalayacağını öngördü.

BOJ çeyrek dönem raporunda reel GSYH için büyüme tahminlerini ise yukarı yönlü revize etti. Cari mali yıl için reel GSYH büyüme tahminini yüzde 1,0'den 1,4'e yükselten BOJ, 2017-2018 mali yılı için yüzde 1,3'den 1,5'e ve 2018-2019 mali yılı için yüzda 0,9'dan yüzde 1,1'e çıkardı.

Japon ekonomisinin ılımlı bir şekilde toparlanmaya devam ettiğini ancak ekonomi ve fiyatlar için risklerin aşağı yönlü olduğunu belirten BOJ, deniz aşırı ekonomilerdeki belirsizliklerin aşağı yönül risk oluşturduğunu vurguladı. BOJ, Japonya'nın mali politikasına güvenin artması halinde ise bunun ekonomi için yukarı yönlü bir risk olabileceğini belirtti.

NLI Research Institute baş Japonya ekonomisti Yasuhide Yajima, faiz açıklaması öncesi yaptığı değerlendirmede, "Trump politikalrından Brexit'e, BOJ yakından ve tedirgin bir şekilde izleme durumunda. Zira bu gibi gelişmeler Japonya ekonomisinn durumunu hızlı bir şekilde değiştirebilir," dedi ve "BOJ'un fiyat görünümü halihazırda çok yüksek, bu yüzden daha iyimse olarak, sıkılaştırma konusunda yanlış sinyaller göndermek istemiyorlar" şeklinde görüş bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir
boj