Borsa 70.000'i geçti

Küresel piyasalara paralel alım ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul, alıcılı bir seyir izleyerek yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa ve Japonya'da artan ilave parasal genişleme beklentilerinin yanı sıra 12 yılın en düşük seviyelerinden toparlanmaya başlayan petrol fiyatlarının etkisiyle global piyasalar güçlü yükselirken; BIST-100 endeksi de günü yüzde 2.44 artışla 70,243.91 puanda tamamladı.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin dün yaptığı basın toplantısında enflasyon hedeflerine ulaşabilmek için Mart ayında ilave parasal genişleme önlemleri alınabileceğine dair sinyaller vermesi piyasalarda olumlu hava yarattı.

Diğer yandan ekonomiyi canlandırabilmek için Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) da 28-29 Ocak'taki toplantısında ilave parasal genişlemeye gidilebileceği yönünde beklentiler var.

Avrupa borsalarındaki temel eğilimi gösteren FTSEurofirst 300 endeksi saat 17:30'da yüzde 3.35 yükselişteydi. Gelişmekte olan ülkeler endeksi de aynı saatte yüzde  3.4 primli hareket ederken; petrol fiyatlarındaki yükselişin destek verdiği ABD borsaları ise yüzde 1.5-2.3 arası yükselişte.

Petrol fiyatları ABD ve Avrupa'da soğuyan hava ve güçlenen mali piyasaların, işlemcilere zayıf petrol fiyatlarından pozisyon almaları için fırsat yaratması üzerine bugün üst üste ikinci gün yükselirken, Brent ham petrolün varil fiyatı saat 1700 itibariyle 31.48 dolardan işlem görüyor.

Diğer yandan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, TCMB'nin para politikasını sadeleştirmeyi geciktirmesinin Türkiye'nin ekonomi politikalarında uzun zamandır süregelen tutarlılık ve kredibilite zayıflığını yansıttığını belirtti.

Fitch'in yayımladığı değerlendirmede, "Para politikasında daha basit bir çerçeve yetkililerin dış kırılganlıklara karşı gelebilme kapasitesini artıracaktır. (Dış kırılganlıklar) Türkiye'nin ülke notu profilinin önemli unsurları olarak varlığını sürdürüyor" denildi; ancak Türkiye'nin kırılganlıklarına dair ana göstergelerin kredi notunun gözden geçirildiği Eylül ayına kıyasla daha iyi olduğu ifade edildi.