Borsa 92 bin, dolar 5.30 seviyesinde

Dolar/TL yılın son haftasına 5.30 civarında yatay seyirle başlarken, BIST 100 endeksi alıcılı hareket ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftaya yükselişle başlarken, dolar/TL kuru 5.30 civarında yer alıyor.

Açılışta yüzde 0,30 değer kazanan BIST 100 endeksi saat 12:07'de yüzde 0,43 primle 92.267 puandan işlem gördü.

Endeks, cuma günü Avrupa borsalarındaki değer kayıpları ve döviz kurlarındaki yükselişlerin etkisiyle 90.916 puana kadar gerilemiş, bu seviyede etkisini artıran alışlarla yükselişe geçerek günü önceki kapanışın hemen üzerinde 91.860 puandan tamamlamıştı.

Analistler, bu hafta veri takviminin zayıf olduğunu, Noel tatili ve yaklaşan yılbaşı nedeniyle piyasalarda düşük işlem hacimli ve dalgalı bir seyir izlenebileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 92.500 ve 93.400 seviyelerinin direnç, 91.300 ve 90.000'in destek konumunda olduğunu dile getirdi.

Dolar/TL 5.30 seviyesinde

Dolar/TL geçen hafta, ABD'nin Suriye'den çekilme kararı ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) küresel büyümeye yönelik artan risklere rağmen faiz oranlarını yükseltme planlarını sürdürmesi ile dalgalı bir seyir izledikten sonra yılın son haftasına 5.30 civarında başladı.

Cuma günü kapanışta 5.3166'dan işlem gören dolar/TL, saat 12:07'de 5.3058 seviyesinde yer aldı. Aynı saatte euro/TL 6.0581'den alıcı buldu.

Dolar endeksi geçen hafta 20 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesi olan 96.16'ya geriledikten sonra bugün 96.74 civarında seyrediyor.

Bankacılar, Japonya'daki piyasa tatili ve Noel tatilinde bazı borsaların erken kapanması nedeniyle işlem hacimleri daraldığına dikkat çekerken yeni pozisyon alma isteğinin önümüzdeki yıla kadar zayıf kalması bekleniyor.

Benzer şekilde Türkiye piyasalarında da işlem hacimlerinin düşmesi bekleniyor.

ABD merkezli yoğun haber akışı izleniyor

Analistler, küresel piyasaların ABD'de federal hükümetin kapanması nedeniyle Noel tatili haftasına negatif başladığını kaydetti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Meksika duvarı için finansman içermeyen geçici bütçe tasarısını imzalamayacağı restiyle ortaya çıkan bütçe krizinin, Demokratların geri adım atmaması sonrasında federal hükümetin kısmen kapanmasıyla sonuçlandığını ifade eden analistler, Senato'nun 27 Aralık'taki oturumunda, sorunun çözümü için atılacak adımların yatırımcıların odağında olduğu söyledi.

Ayrıca Trump, hafta sonunda yer alan haberlere göre Fed Başkanı Jerome Powell'ın görevden almasının mümkün olup olmadığını yakın çevresiyle görüştü.

Bunlara ek olarak ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ABD hisse piyasalarının keskin şekilde gerilediği ve ödeneksizlikten dolayı bazı devlet hizmetlerinin durduğu bir esnada ABD'nin en büyük altı bankası ile telefonda görüştü. Mnuchin bugün de ABD finans piyasalarının temsilcilerinden oluşan bir grupla telekonferans yapacak.

Analistler art arda gelen bu gelişmelerin ardından yatırımcılarda Beyaz Saray'da istikrarsızlık algısı oluştuğunu belirttiler.

Türkiye-ABD ilişkileri

ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarıyla ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleştiği algısı ve ABD askerinin Suriye'den çekileceği haberinin Türk Lirası varlıklara ilgiyi artırdığını bildiren analistler, yeni haftada jeopolitik gelişmelerin yatırımcıların odağında olacağını ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesi yaptığını bildirerek, "Başkan Erdoğan, bana Suriye'deki DEAŞ kalıntılarını yok edeceği konusunda kuvvetli bir bilgi verdi. Kendisi bunu yapabilecek bir adam. Ayrıca Türkiye (Suriye'nin) kapı komşusu. Bizim askerlerimiz eve dönüyor" ifadesini kullanmıştı.

Powell görevden alınabilir mi?Powell görevden alınabilir mi?

ABD Başkanı Trump'tan Erdoğan tweetiABD Başkanı Trump'tan Erdoğan tweeti

ABD Hazine Bakanı, 6 büyük bankanın yöneticisi ile görüştüABD Hazine Bakanı, 6 büyük bankanın yöneticisi ile görüştü