Borsa bu yılın da gözdesi ama…

Hisse senetleri piyasasına dair olumlu beklenti devam etse de, parası yada aklı borsada olan yatırımcıların dikkatli olması gerekiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ferhat POLAT

İSTANBUL - Geçen yıl sergilediği performansla yatırımcısının yüzünü güldüren İMKB'de 'mutlu tablo' 2013 yılının başında devam ediyor. 2012 yılını yüzde 50'nin üzerinde primle kapatarak, yatırımcısına en çok reel getiri sağlayan İMKB'de yeni yılın ilk ayında 85.000 seviyesine gelindi. TL bazında tarihin en yüksek seviyesine ulaşan borsa, bu yılı da yüksek primli kapatır mı; trendi ne belirler; yanıtı en çok merak edilen sorular… Parası yada aklı borsada olan yatırımcıların bu yıl özellikle dikkatli olması gerekiyor…

dunya.com olarak piyasanın bu yıl nasıl bir fotoğraf çizeceğine yönelik öngörüleri ve hisse/sektör seçimi konusunda nerelere dikkat edilmesi gerektiğini piyasa profesyonellerine sorduk.

2013 yılında hisse senetleri piyasasına dair olumlu beklenti hakim olsa da, uzmanlar, bu yıl 2012'de olduğu kadar güçlü bir yükseliş beklemiyor. Volatilitenin (dalgalanma) artacağı bir yıl olacağına vurgu yapılırken, hisse seçiminde çok dikkatli olunması gerektiğinin altı çiziliyor.

[PAGE]

 

Bülent Şengönül
İş Yatırım Araştırma Müdürü

Yıl sonu hedefimiz 92.000

1-009.jpgTürkiye'nin, düşük faiz ortamı ve göreceli düşük enflasyon ortamının desteklediği oldukça avantajlı bir noktada olduğunu belirten İş Yatırım Araştırma Müdürü Bülent Şengönül, büyümenin 2013'te geçtiğimiz yıla göre daha iyi olacağını ve GSMH artış hızının yüzde 4 olarak gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. Bunun yanında büyüme bileşenlerinde geçen yılın aksine iç talebin ön plana çıkacağını kaydeden Şengönül, "Şirketlerin artması beklenen ciroları kar marjlarının düzelmesi açısından olumlu bir ortam oluştururken, düşük faiz ve fonlama ortamı bankaların net faiz marjlarını korumaları için uygun bir iklim yaratacaktır" diye konuştu. İMKB için 2013 yılı sonu hedefini 92,000 olarak belirlediklerini paylaşan Şengönül, "Bu seviye yatırımcılara yaklaşık %15'lik bir getiri vaat ediyor. Model portföyümüz ise endeksin üzerinde bir getiri potansiyeline sahip" dedi.

[PAGE]

 

Onur Mutlu
Gedik Yatırım Araştırma Müdürü

Not artışının zamanlaması gidişatı belirler
 
2-009.jpg2013 yılının ilk çeyreğinde, kredi notu artış beklentilerinin canlı kalacağını söyleyen Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Onur Mutlu, başta bankalar olmak üzere 2012 son çeyrek kar beklentileri ve temettü verimliği yüksek hisse/sektörlerin borsada yukarı yönlü trendin devamını sağlayacağını belirtti. Yaz ayları geldiğinde ise mevsimsel olarak yavaşlayan hisse senetleri piyasasında geri çekilmeler yaşanabileceğine işaret eden Mutlu, şöyle devam etti: "Bununla birlikte beklenen not artışının zamanlaması İMKB'de trendin gidişatını belirleyecektir. 2013'te genel makro ekonomide daha istikrarlı bir görünüm, dengeli faiz ortamı ve Türkiye'nin göreceli olarak düşük seyretmesini beklediğimiz risk primi sayesinde hisse senetlerinin yükseliş potansiyelinin korunacağını, ancak 2012'de rekor bir yükselişle bitiren borsada çok derin olmamakla birlikte kar satışlarının olmasını bekliyoruz.
2013 yılı için şimdilik İMKB-100 endeks hedefimiz 85 bin civarında bulunmaktadır. İyimser senaryomuzun öngörülerinin gerçekleşmesi (İMKB'de beklenenden fazla kar artışı ve kredi notu artışının birden fazla kurumdan gelmesi) endekste 95 bin ve üzeri seviyelerin görülmesi mümkün bulunmaktadır."

[PAGE]

 

Egemen Candır
İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü

3-005.jpg

  Yükselişler kademeli olarak devam edecek

2013 yılının Türkiye ekonomisinde cari dış dengede aylık bazda pozitif rakamların görülebileceği, büyümenin istikrar kazanabileceği ve istihdamda artışların izlenebileceği bir yıl olmasını beklediklerini söyleyen İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır, "Türkiye'nin kredi notunun artırılması konusunda, yılın ikinci çeyreğinden itibaren, Fitch'ten sonra ikinci gereken adımın S&P veya Moody's'ten gelebileceğini düşündüğümüz bu ortamda, İMKB 100 Endeksi'nde de, azalan bir ivme ile dahi olsa, yükselişlerin kademeli olarak devam edebileceğini düşünmekteyiz" ifadelerine yer verdi.

 

[PAGE]

 

İç talebe duyarlı sektörleri de inceleyin

Ulusal-100 Endeksi'ni borsa tarihinin en yüksek seviyesine taşıyan sektörlerin başında endekste ağırlığı olan bankacılık geliyor. Gelinen seviyelere karşın bankacılık endeksi yine analistlerin bu yıl için de üzerinde durduğu sektörler arasında yer alıyor. 2013 yılında yüzde 12-13 kâr büyümesi beklenen bankacılık sektörünün, olası ikinci bir kredi notu artışına da en fazla reaksiyon gösterecek sektör olacağı hatırlatılıyor. Bununla birlikte faizden fayda sağlayacak sektörler kadar, iç talebe duyarlı sektörlerin de bu yıl olumlu performans sergilemesi bekleniyor.

Önerilen sektörler

İş Yatırım: Bankacılık, havayolu, madencilik, GYO, finansal hizmetler, perakende

Gedik Yatırım: Bankacılık, havayolu, madencilik, çimento, taahhüt, cam ambalaj

İntegral Menkul Değerler: Bankacılık, otomotiv, yeme-içme sektörü



isyatirim-001.jpg

"2013 için yatırım temamız düşük faiz ortamına bağlı iç talebin daha çok devrede olduğu ve büyümenin daha iyi seyrettiği bir yıl olacak olması. Bu da tabi faize ve iç talebe hassas sektörlerin bir nebze daha iyi performans göstermeleri sonucunu doğurabilir. Bu bağlamda bankacılık, GYO gibi faize hassas sektörlerin iyi performans göstermelerini bekliyoruz.

İkinci önemli yatırım temamız; büyüme performanslarının daha iyi olmasını beklediğimiz ve buna bağlı ciro ve marj artışı sağlayacak sektör ve şirketler grubu. Burada havayolu ve madencilik sektörleri ön plana çıkmakta.

Bir diğer önemli yatırım teması ise satın alma ve birleşme beklentilerinin yüksek olduğu sektörlerin beklenen olumlu performansı. Finansal hizmetler ve perakende sektörleri bu temaya uyan sektörlere örnek gösterilebilir."



 gedik.jpg

Çimento sektöründe 2013'te toparlanma bekliyoruz. Yerel seçimler öncesi kamu altyapı yatırımları ve tüm Türkiye'de başlayan kentsel dönüşüm projeleri sektöre destek verecektir. Ayrıca, Suriye'de bir çözüm ihracatı çok hızlandırabilecektir.

Havayolu taşımacılığı sektörü için de 2013 ve ötesi için beklentilerimiz olumlu. Sektörde hem yurtiçinde sürekli artan yeni hatlar, hem de hızlı gelişen Ortadoğu-yakın Asya pazarları ve Rusya büyümenin dinamiklerini oluşturuyor. Turizm sezonundaki canlılığın da desteği ile yolcu sayısındaki çift haneli büyümenin 2013'de de devam etmesini bekliyoruz. Petrol fiyatlarında 2012'deki gibi dengeli bir trend beklediğimiz 2013'de de sektörün karlılığını korumasını bekliyoruz.

Taahhüt sektörü, hem yurtiçi hem de büyük ölçekli yurtdışı devam eden yatırımları ile 2013'de de iyi bir nakit akışı yaratacak sektörler arasında yer almaktadır.

Cam Ambalaj sektörü daha defansif yapısıyla düz cama göre tercih ettiğimiz bir sektördür. Ayrıca dış pazarlarda da büyümesini sürdüren sektörün 2013 beklentilerimiz de olumludur. 2012'deki doğalgaz zammının marjlar üzerindeki baskısının 2013'de 2012'ye göre oldukça azalacağını düşünüyoruz.

Madencilik sektörü sürekli yeni rezervlerin bulunması, üretimin artması ve yurtiçi ekonomideki büyümeye hassas olması nedeniyle 2013'de de potansiyel gördüğümüz sektörler arasında yer almaktadır.

Bankacılık sektörü hem aktif kalitesi hem özsermaye gücü hem de yaklaşık %15-20 arasındaki kredi büyümesiyle 2012'deki kadar olmasa da 2013'de %12 civarında kar büyümesi bekliyoruz (2012 tahminimiz %19). 2013'de beklediğimiz ikinci bir kredi notu artırımına en fazla reaksiyon vermesini beklediğimiz sektör yine bankacılık olacaktır."


integral.jpg

2013 yılında, Merkez Bankası'nın TL'de aşırı değerlenmelerde tereddütlü hareket ederek 2012'nin son zamanlarında uyguladığı düşük faiz ve yüksek rezerv opsiyon katsayısı stratejisinde bir kısım gevşemelere izin verebileceğini düşünmekteyiz. Türkiye'de büyümenin teşvik edilmesi açısından ihracatın desteklenmesine ağırlık verilebileceği ve bu bağlamda TL'de kademeli faiz düşürülme anlayışının sürdürülebileceğini düşünüyoruz.

Hisse piyasalarında da, devam edeceğini düşündüğümüz bu düşük faiz ortamından faydalanabilecek sektörler performans açısından dikkat çekecektir. Başta, satış rakamları hala yurt dışındaki benzerlerine göre düşük seviyede olan otomotiv sektörü ve düşük faizde kredilerde büyümelerin görülebileceği bankacılık sektörünün 2013 içerisinde kazançlı olabileceğini düşünmekteyiz.

Bu sektörlerin dışında, özellikle restoran işletmeciliğinin dikkat çektiği bu günlerde, yeme-içme sektöründe büyüme potansiyelinin kuvvetli olduğunu düşünüyoruz. Basitçe, 2012'de yüzde 15 büyüyen yeme-içme sektöründe, 2010'da dışarıda yeme içme oranının, 2012'de iki katından fazla yükselmesi ve sektörün yıllık cirosunun 7 milyar Dolar'ı aşması dikkat çeken etkenlerdir.

 

[PAGE]

 

BU YIL HİSSE SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

İMKB'de yaşanan ralli, treni kaçıran yatırımcıların da iştahını kabartıyor. Borsadan bu yıl getiri elde edeceğini düşünen yatırımcılar hangi hisse/sektöre gireceğini çok iyi analiz etmek durumunda. Çünkü hisse seçiminin önemi bu yıl için her zamankinden daha önem kazanmış durumda… Hani deyim yerindeyse, Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmamak için, piyasa profesyonellerine danışılması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz.

Değerlendirmelerine başvurduğumuz uzmanlar; temettü verimi, gerçek değeri henüz fiyatına yansımamış hisseler ve teknik hareketlerin unutulmaması gerektiğini paylaşıyor.

Egemen Candır
İntegral MD Araştırma Müdürü

Yükselen trend gösteren ve yükselme potansiyeli bulunan bir İMKB 100 Endeksi'nde, endekse paralel hareket eden ve endeks getirisinin istikrarlı olarak üstünde getiri yapabilen hisselere odaklanmak gerektiğini belirten İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır, şu önerileri paylaştı: "Spekülatif hisseler, kısa vadelerde kâr potansiyeli verebiliyor olsalar da, risk potansiyelleri yüksek olmakta ve yatırım yapılabilirlikleri düşük olmaktadır.

Oransal açıdan bakılırsa, satış büyümesi gösterebilen hisselerde, kısa ve orta vadeli alacak devir hızının şirketin satış gelirlerini tahsil etmesi açısından önemli olabileceğini söyleyebiliriz. Yatırım yapılacak hisselerin, net esas faaliyet kârında istikrarlı büyüme gösterebilmesi hisselerin kârlılık istikrarının hisse fiyatına yansımasına yardım edebileceğinden, FAVÖK marjının yüksek olması ise satışlarının kârlılığının büyüklüğü açısından yatırımcılar tarafından takip edilmelidir. Hisselerin F/K oranlarının aynı sektördeki diğer hisselere, hissenin bulunduğu endekse ve genel İMKB 100 Endeksi'nin F/K'sına oranlanması ile hissenin fiyatının göreceli olarak ucuz kalıp kalmadığı belirlenebilir.

Son olarak, hisselerdeki teknik hareketlere de dikkat edilmelidir. Özellikle olumluluğun sınırlandığı ve sınırlanmasının beklendiği, bir kısım kâr realizasyonlarının görülebileceği ortamlarda, hisselerin bir kısım geri çekilmesinin beklenerek önemli destek noktalarından alım yapılması, var olan yükselen bir trend var ise, bu trendin dip noktalarına yaklaşıldıkça alımlara ağırlık verilmesi, yatırımcının daha başarılı fiyatlardan alım yapmasını sağlayacaktır."

Bülent Şengönül
İş Yatırım Araştırma Müdürü

Faize ve iç talebe hassas sektörler, ciro ve marj artışı sağlayacak sektör ve şirketler grubu, satın alma ve birleşme beklentilerinin yüksek olduğu sektörlere dikkat çeken İş Yatırım Araştırma Müdürü Bülent Şengönül, "Belirlediğimiz yatırım temalarına uygun sektör ve hisse seçiminin ön plana çıkacağını öngörüyoruz. Bunun yanında yüksek temettü verimine sahip şirketler, 2012 yılında geride kalmış ve 2013 ile sonrası beklentileri olumlu olan sektör ve şirketler hisse senedi portföy oluşturulma sürecinde göz ününde bulundurulmalıdır" diye konuştu.

Onur Mutlu
Gedik Yatırım Araştırma Müdürü

Büyüme, temettü verimi açısından ön plana çıkan hisselerin seçilmesinin uygun olacağını düşünen Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Onur Mutlu ise "Bununla birlikte, değerleme anlamında varlıklarındaki gizli değeri henüz fiyatına yansımamış hisseler de önerdiğimiz hisseler arasında bulunmaktadır. 2013'de iç talebin büyümeye daha fazla destek vereceği bir yıl olacaktır. Ayrıca TL'nin değerini korumasını bekliyoruz. Yatırımcıların bu konuları da hisse seçerken göz önünde bulundurmalarında yarar bulunmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.