Borsa günü düşüşle tamamladı

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, günü yüzde 1,09 düşüşle 73.100,86 puandan tamamladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BIST 100 endeksi, dünkü kapanışa göre 808,03 puan azalırken toplam işlem hacmi 3,3 milyar lira olarak gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,95, holding endeksi yüzde 0,92 düşüş kaydetti. Günün kazandıran iki sektör endeksi yüzde 0,43 ile "bilişim" ve yüzde 0,41 ile "ticaret", en çok değer kaybeden sektör endeksi ise yüzde 4,14 ile "madencilik" oldu. 

Güne sakin başlayan ve sürekli müzayede işlemlerine verilen 1 saatlik araya yatay bir seyirle giren BIST 100 endeksi, günün ikinci yarısında küresel piyasalarda artan dolar talebi ve borsalardaki sert düşüşlerin etkisi ile 29 Eylül'den bu yana en düşük seviyesi olan 72.954,62 puana kadar geriledi. 

Şu dakikalarda Avrupa borsalarındaki kayıplar yüzde 2'ye yaklaşırken, ABD borsaları ise yaklaşık yüzde 1 düşüş kaydetti. Küresel piyasalarda artan dolar talebinin etkisiyle gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısında yüzde 1'e varan değer kayıpları dikkati çekerken, dolar/TL yüzde 0,10 artışla 2,9150 seviyelerinde dengelendi. 

Analistler, yaklaşık 7 yılın en düşük seviyesine gerileyen petrol fiyatlarının, dünya borsalarındaki dev enerji şirketlerinin hisselerinde sert düşüşe neden olduğunu belirterek, Çin'de açıklanan ihracat verilerinin beklentilerin altında kalmasının da ekonomik aktiviteye ilişkin endişeleri artırdığını ifade ediyor.  

Gelecek hafta gerçekleştirilecek ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı nedeniyle doların gelişen ülke para birimlerine karşı değer kazandığını söyleyen analistler, pay piyasalarında ise son bir haftalık süreçte etkili olan satış baskısının devam ettiğini ifade ediyor. 

Analistler, BIST 100 endeksinin 72.500 seviyesinin destek konumunda olduğuna değinerek, yarın yurt dışında hareketlenecek veri takviminin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını vurguluyor.