Borsa haftayı 82 bin puanın üzerinde tamamladı

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 32,94 puanlık düşüşle 82.193,10 puandan kapandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, önceki kapanışa göre 32,94 puanlık düşüşle 82.193,10 puandan kapandı. 

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 0,04 değer kaybetti, toplam işlem hacmi 3 milyar lira oldu. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 0,29 geriledi, holding endeksi ise yüzde 0,19 yükseldi. 

Güne dünkü yükselişin ardından kar satışları ile başlayan BIST 100 endeksi 81.671,51 puana kadar geriledikten sonra ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin belirgin şekilde altında kalmasının ardından kayıplarını telafi ederek 82.347,69 puana kadar çıktı. 

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım sürecine ilişkin piyasalara işaret vermesi bakımından önem taşıyan istihdam verisinin 225 bin beklenirken son 8 ayın en düşüğü olan 142 bin artış olarak açıklanması, küresel piyasalarda doların sınırlı da olsa zayıflamasına, gelişen ülke varlıklarına da ilginin artmasına neden oldu. 

Gelecek hafta sanayi üretimi ve GSYH verisi takip edilecek 

Analistler, dün Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve varlığa dayalı menkul kıymet alım programı açıklamasının ardından, bugün de ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentileri karşılamamasının özellikle gelişmekte olan ülke varlıklarına yönelik iyimserliği artırdığını belirtiyor. Gelecek hafta ABD'de veri gündeminin zayıf olduğunu hatırlatan analistler, yurt içinde ise sanayi üretimi ve 2. çeyrek GSYH verilerinin takip edileceğini dile getiriyor. 

AA Finans "Sanayi Üretimi Beklenti Anketi"ne katılan ekonomistler, temmuz ayında arındırılmamış sanayi üretim endeksinin bir önceki yılın aynı ayına göre ortalama yüzde 4,51 düşmesini bekliyor. TÜİK tarafından 8 Eylül Pazartesi günü açıklanacak sanayi üretim endeksi verilerine ilişkin 17 ekonomist ile gerçekleştirilen beklenti anketine göre ekonomistlerin temmuz ayı için sanayi üretimi endeksi beklentileri eksi yüzde 8 ve eksi yüzde 1 aralığında yer aldı. 

Yine TÜİK tarafından 10 Eylül Çarşamba günü açıklanacak 2. çeyrek büyüme verilerine ilişkin gerçekleştirilen ve 25 ekonomistin katılımı ile sonuçlanan ankete göre, ekonomistlerin 2014 yılı 2. çeyrek büyümesi beklentilerinin ortalaması yüzde 2,8 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin 2. çeyrek büyümesi beklentileri, en yüksek yüzde 4,1, en düşük ise yüzde 2 aralığında değişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir