Borsa kritik güne alımlarla başladı

Piyasalara önümüzdeki dönemde yön vermesi beklenen iki önemli verinin açıklanacağı güne borsa yükselişle başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul 100 (BİST 100) endeksi, güne 297 puan artışla 81.974 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,36 oranında değer kazandı.

Hafta başından bu yana dalgalı seyrin gözlendiği BIST-100 endeksi, dün hükümetin yatırım ve istihdamı artırmak için açıkladığı teşvik paketinin sanayi hisselerine getirdiği alımlarla yüzde 0.58 yükselişle 81,676 puanda kapanmıştı. Dolar/TL 2,60 seviyelerinden 2,58'e kadar geriledi. 

Paskalya tatili nedeniyle yurtiçinde zayıf işlem hacmi ile dalgalı bir seyir izlenebileceğini öngören analistler, ABD tarafından gelecek verilerin yanı sıra yurtiçinde enflasyon verilerinin takip edileceğini aktarıyor. 

Teknik seviyeler

Analistler, teknik olarak 80.000 - 82.500 arasında dalgalanan endeksin 81.500 puanın üzerinde tutunmasının olumlu olduğunu kaydederek, olası yükselişlerde 82.500 ile 83.100 seviyelerinin direnç, satış gelmesi halinde ise 81.000 ve 80.000 seviyelerinin destek konumunda bulunduğunu ifade ediyor. 

VİOP'ta ilk işlemler yükselişte

BIST-30 endeksinin Nisan sonu vadeli kontratları XU030c1 ilk işlemlerde yüzde 0.38 yükselişle 99.9500 seviyesinde işlem görüyor.

İran haberleri piyasaları destekliyor

Oyak Menkul'den yapılan değerlendirmede, "Bugün Mart ayı enflasyon verisi açıklanacak. Yıllık enflasyonun biraz daha düşmesi bekleniyor. Bunun yanı sıra, İran'a ilişkin haber akışı da piyasayı destekliyor" denildi.

İran ve altı büyük ülke Tahran'ın nükleer programının en az on yıl sınırlanması için çerçeve anlaşmaya vararak 12 yıldır devam eden diplomatik ve askeri açmazın çözümüne yönelik adım attı. Uzlaşı, İran'ın nükleer silah üretecek kabiliyetlerden vazgeçmesi karşılığında ülkeye uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılmasına yönelik nihai müzakerelere de kapıyı açıyor.

Oyak Menkul'den yapılan değerlendirmede, yaptırımların kaldırılmasının İran'ın daha fazla petrol ihraç edebileceği anlamına geldiğini belirterek, bunun da İran'dan büyük oranda petrol tedarik eden Tüpraş için de olumlu olduğu belirtildi.