Borsa pozitif ayrıştı, TL güçlü duruyor

BIST 100, global pay piyasalarındaki sert düşüşe karşın dövizdeki iyimserlikten bulduğu destekle görece iyi performans sergiliyor. Endeks 92 bin puanın hemen altında yer alırken, dolar/TL'de 5.25'ler civarındaki hareket sürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD ile ilişkilerdeki iyimserlik TL varlıklara destek oluyor. Global borsalardaki sert düşüşe karşın Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, TL'deki iyimserliğe paralel alıcılı fiyatlanıyor.

BIST 100 endeksi güne yatay seyirle başladı. Endeks açılışın ardından saat 10:10'da yüzde 0,14 primle 91.970 puanda yer aldı.

Dün, dünya borsalarındaki değer kayıplarına paralel analistlerin destek olarak nitelendirdiği 91.300 puana kadar gerileyen BIST 100 endeksi, bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla kayıplarının bir kısmını telafi etmiş ve günü önceki kapanışa göre yüzde 0,75 düşüşle 91.854 puandan tamamlamıştı.

Fed'in büyümeye yönelik artan risklere rağmen faiz oranlarını yükseltme planlarını sürdürmesi piyasalarda risk iştahını bozdu. Analistler, küresel piyasalarda Fed kararları sonrası etkili olan negatif seyrin devam ettiğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 91.300 ve 90.000 seviyesinin destek, 93.400 ve 95.000'in direnç konumunda olduğunu söyledi.

Dolar/TL 5.25'te yatay

Dolar/TL ise bu hafta, ABD'nin Suriye'den çekilme kararı ve Fed'in küresel büyümeye yönelik artan risklere rağmen faiz oranlarını yükseltme planlarını sürdürmesi ile dalgalı bir seyir izliyor.

Kur, her iki yönlü sert dalgalanmaların ardından bu sabah aralık başından beri en düşük seviye olan 5.25 civarında güne başladı. Dolar/TL saat 10:10'da 5.2550'den işlem gördü. Aynı saatte euro/TL 6.0318'den alıcı buldu.

Dolar/TL, ABD'nin Suriye'den çekilme kararı ile 5.30'lu seviyelerden 5.21'e kadar düşmüş ardından çarşamba günü Fed kararı ile 5.32'nin üzerini test etmişti.

Diğer taraftan ABD'nin Türkiye'ye Patriot satışına yeşil ışık yakması iki ülke ilişkilerinin geliştiği şeklinde yorumlandı.

Dolar endeksi geriledi

Öte yandan küresel piyasalarda dolar, ABD faiz oranları ve ekonomiye yönelik zayıf görünümün baskısıyla başlıca para birimleri karşısında bir ayın dip seviyesine yakın seviyede seyrediyor.

Dolar endeksi dün 20 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesi olan 96.16'ya geriledikten sonra bugün 96.30'a yakın seyrediyor. Endeks bu hafta yaklaşık yüzde 1.2 geriledi.

Petrol fiyatları da dün yüzde 4'ten fazla gerilerken Brent'te kayıplar ekim ayından bu yana yüzde 37'ye ulaştı. Brent petrolün varil fiyatı bugün 55 doların altında bulunuyor.

ABD hükümeti kapanabilir

Bugün ABD'de hükümetin kepenk kapatmasını önleyecek görüşmeler global borsaların seyri açısından takip edilecek.

Trump'ın sınır duvarı için finansman sağlanmadığı sürece ABD hükümetini finanse edecek tasarıyı imzalamayı reddetmesi piyasalarda risk iştahındaki azalışı destekledi.

Beyaz Saray ve Kongre, bütçe konusunda bugün anlaşamazsa Amerikan federal hükümeti kısmen ve geçici olarak kapanacak.