Borsa yatay açıldı

Dün önemli bir yükseliş gerçekleştiren Borsa İstanbul'da bu sabah sakin bir görünüm hakim.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,05 düşüşle 75.646,30 puandan başladı.

Açılışta, BIST 100 endeksi 35,66 puan azalırken, bankacılık ve holding endeksi yüzde 0,02 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,88 ile madencilik, en çok gerileyen ise yüzde 0,39 ile inşaat oldu.

ABD'de bugün gerçekleştirilecek başkanlık seçimine ilişkin açıklanan son anketlere göre, Hillary Clinton'ın yaklaşık 3 puan farkla önde olması dün pay piyasalarının hızlı yükselmesini sağladı. BIST 100 endeksi de dünya borsalarına paralel pozitif bir seyir izlemesinin ardından dün yüzde 1,90 değer kazanarak 75.681,96 puandan kapandı.

Borsa İstanbul'un dün küresel piyasalara paralel pozitif bir seyir izlemesine karşın dolar/TL'deki yükseliş eğilimi dikkati çekiyor. Dolar/TL dün 3,1800 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmasının ardından bugün de 3,1700 - 3,1800 bandında işlem görüyor.

Analistler, resmi olmayan sonuçlarının yarın sabaha karşı belli olması beklenen ABD başkanlık seçiminin piyasaların ana gündem maddesi olacağını belirterek, yurt içinde ve Avrupa'da açıklanacak eylül ayı sanayi üretimi verilerinin de takip edileceğini kaydediyor.

AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete göre ekonomistler, eylülde arındırılmamış sanayi üretim endeksinin geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2,5 artmasını öngörüyor. Öte yandan, eylül ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık bazda yüzde 2,2 ve mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise aylık bazda yüzde 1,2 artacağı tahmin ediliyor.

Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 artmıştı. Ağustos ayında, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,2, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde ise bir önceki aya kıyasla yüzde 9,4'lük artış kaydedilmişti.

Dolarda rekor yürüyüşü devam ediyorDolarda rekor yürüyüşü devam ediyor