Borsa yeni yılda 100 bin puanı görecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İntegral Menkul Değerler Analisti Yeliz Karabulut, beklentilerinin İMKB 100 Endeksinin 2013 yılında 100 bin puanı görebileceği yönünde olduğunu belirtti.

Yapılan açıklamaya göre Karabulut, kredi notu "yatırım yapılabilir" seviyeye çıkan ülkelerdeki not artışından önce ve sonra nasıl bir seyir izlendiğini inceledi. İncelemelerinde 6 ülkeyi mercek altına aldıklarını aktaran Karabulut, "Bu ülkeler, Polonya, Güney Afrika, Meksika, Rusya, Hindistan ve Brezilya. Sıralanan ülkelerin, gelişmiş piyasalardan özellikle en çok takip edilen ülke borsaları olan DAX ve Dow Jones Industrial'ın aritmetik ortalamasına (ADD) göre ne kadar arttığı/düştüğü test edildi, sonuçlar Türkiye ile karşılaştırıldı" bilgisini verdi.

Sözü geçen ülkelerde ilk not artırımı öncesi, yani bir yıllık periyotta ortalama yüzde 63 değer kazancı olduğunu gördüklerini vurgulayan Karabulut, "ADD'ye göre ise değer artışı yüzde 40 oranında. Polonya 1 yıl içinde yüzde 101, Güney Afrika yüzde 30, Meksika yüzde 85, Rusya yüzde 51, Hindistan yüzde 70, Brezilya ise yüzde 39 artış kaydetti. Türkiye ise yüzde 32 artış kaydederken, ADD'lerin üzerinde yüzde 15 yükseldi. Türkiye ülke ortalamalarına göre yüzde 26 daha az artış kaydederken, ADD ortalamasına göre ise yüzde 20 daha az artış kaydetti" ifadelerini kullandı.

Ülkelerin not artımından bir veya iki yıl önce değerlenmeye başladığını anlatan Karabulut, not artırımı ilk kez "yatırım yapılabilir" seviyeye çıkarılan ülkelerde ise not artışına kadar ortalama yüzde 58, ADD'lerin üzerinde ise yüzde 35 değer artışının görüldüüğünü dile getirdi.
Bu veriler ışığında Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyeye çıkana kadar 2 yıl süre zarfında yüzde 3,5 değer kazandığına, ADD'lerin üzerinde yüzde 8 daha az değerlendiğine işaret etti.

Karabulut, şunları kaydetti:

"İkinci not artırımını alması halinde, bu iskonto oranı ortalama yüzde 33 olmaktadır. Bu hesaplamalara göre İMKB 100'ün ortalama 100 bin puan seviyesinde olması gerekmekteydi. Bizim beklentimiz endeksin 2013 yılında 100 bin puanı görebileceği yönünde. Şunu da hatırlatmak isteriz ki, eğer ikinci not artışı ilk not artırımından 1 yıl ile 2,5 yıl sonrasında gerçekleşirse, endekste satış baskısı görülebilir."