Borsa yılın son ayına hızlı başladı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi kasım ayını yüzde 5,6 düşüşle tamamlamasına karşın yılın son ayına hızlı başlangıç yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BIST 100 endeksi kasım ayında 115.093 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesine karşın, yaşanan siyasi ve jeopolitik gelişmelerin etkisiyle düşüşe geçerek kasımı yüzde 5,6 değer kaybıyla 103.984 puandan tamamladı. Kasım ayındaki düşüşe karşın yılın son ayına pozitif başlangıç yapan BIST 100 endeksi dün günü gerileyen döviz kurlarından bulduğu destekle analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 105.000 puanın üzerinde tamamladı.

Analistler, yaşanan gelişmelerin ardından dolar bazlı endeksin gelişmekte olan ülke borsalarına göre ucuz kaldığını belirterek, olası olumlu gelişmelerin ve döviz kurlarındaki gerilemelerin etkisiyle BIST 100 endeksinde yeni zirvelerin görülebileceğini kaydetti.

"Endekste dolar bazlı 3-3,5 cent aralığı hedef olabilir"

Stratejist Cüneyt Paksoy, BIST 100 endeksinin 115.000 seviyelerini gördükten sonra, gelen sert satışlara ilişkin, "ABD ile olan gerginlik ve ABD'de devam eden dava sürecine bağlı faiz-kur tarafında yaşanan yükselişlerin getirdiği stres ve gerilimin paralelinde özellikle banka hisseleri önderliğinde kâr satışlarının dozunu artırması oldu" dedi.

Paksoy, aralık ayı içerisinde Türkiye'nin global piyasalarda negatif ayrışmasına sebep olan ABD ile olan ilişkilerinin ve ABD'deki davanın nasıl ilerleyeceğinin ve nasıl sonuçlanacağının yine ana kriter olacağına dikkati çekti.

Paksoy, "Yükselişte 115.000'ler test edilirken dolar bazlı 3.3 cent civarına ulaşan ve yaşanan geri çekilme ile mevcut durumda kritik trend desteği olarak gördüğümüz 2,5-2,7 cent aralığına doğru geri çekilen ve görece dolar bazlı tekrar ucuz hale gelen BIST 100 endeksinde yukarıda saydığımız kriterlerden gelebilecek olası pozitif haber akışına bağlı olarak tekrar 3.00-3.50 cent aralığı hedef olabilecektir" diye konuştu.

Kur-faiz tarafındaki normalleşmenin gecikmesi hatta daha yüksek seviyelerin görülme olasılığını artması ve borsada kâr satışlarının daha aktif ve güçlü olması halinde temkinli iyimserlik adına kritik destek seviyelerine dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Paksoy, dolar bazlı 2.5-2.7 aralığı kritik destek konumunda iken TL bazlı grafiklerde ise 200 günlük ortalamayı da içinde barındıran 100.000-97.000 puan destek aralığının izlenmesi gerektiğini söyledi.

"Dava ile ilgili sonuçlar görülene kadar borsa temkinli kalabilir"

Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, kasım ayına rekorlarla başlayan Borsa İstanbul'da, ABD'de devam etmekte olan dava hakkındaki haber kirliliğinin, Avrupa ile ilişkiler ve Suriye başta olmak üzere jeopolitik gelişmelerin sert bir düzeltme süreci yaşanmasına neden olduğunu kaydetti.

BIST 100 endeksinin kasım ayının başında 115.093 ile tarihi zirvesini görmesinin ardından, ayın son günlerinde en düşük 101.490 seviyesini gördüğünü anımsatan Doğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yılın son bölümünde yurt içinde gelecek hafta açıklanacak olan ve çift hane büyüme beklentilerinin kuvvetlendiği üçüncü çeyrek verisi, ve TCMB'nin 14 Aralık'ta alacağı kararlar önemli iken, yurt dışında ABD'de görüşmeleri devam eden vergi reformu ve Fed'in aralık ayında alacağı faiz kararı ve bu toplantıda 2018'e yönelik beklentileri ortaya koyacağı beklentiler ön plana çıkacak"

Doğan, teknik açıdan endekste kısa ve orta vadeli ortalamaların bulunduğu 106.500-107.500 puan aralığının yukarı yönlü hareketlerde ilk önemli bölge, aşağı yönlü hareketlere ise 200 günlük uzun vadeli ortalamanın bulunduğu 99.200-100.500 puan aralığı önemli bir destek konumunda olduğunu ifade etti.