Borsada 'boğa'ların ayı
Borsa İstanbul son 5 yıldır nisan aylarında ortalama yüzde 4 kazandırarak, borsada yükseliş yönünde pozisyon alan yatırımcıları tarif etmek için kullanılan "boğa"ları sevindiriyor.
Borsa İstanbul son 5 yıldır nisan aylarında yatırımcısının yüzünü güldürürken, bu dönem "boğa" olarak adlandırılan, yükseliş yönünde pozisyon alan yatırımcıları iştahlandırıyor.
Derlenen verilere göre BIST 100 endeksi, 2013 yılından bu yana nisan aylarında değer kazanırken, borsa yatırımcısının bu dönemdeki ortalama aylık getirisi yaklaşık yüzde 4 oldu. BIST 100 endeksi 2017'nin nisan ayında yüzde 6,4 değer kazanırken, bu aynı zamanda son 5 yılın en iyi nisan performansı oldu. Endeksin son 5 yıldaki en düşük performansı ise 2013'teki yüzde 0,2'lik yükseliş olarak kayda geçti.
Analistler, açıklanmaya başlayacak ilk çeyrek bilançolarına ilişkin beklentilerin fiyatlanması, hem Ramazan hem de ısınan havalar nedeniyle hareketlenmeye başlayan gıda, içecek sektörü ile bu dönemde başlayan düğün ve turizm sezonunun direkt ya da dolaylı bir çok şirketin hisse fiyatlarını hareketlendirdiğini belirterek, bu nedenle nisan aylarının genel olarak borsada "boğaların zamanı" olarak değerlendirildiğini kaydetti.
Son 5 yılın mayıs ayları performanslarına bakıldığında ise pay piyasalarında karışık bir görünüm sergilendiği görülüyor. BIST 100 endeksi 2017 ve 2014'ün mayıs aylarında değer kazanırken, diğer 3 yılda ise değer kaybetti.
Bahar mevsiminin hisseleri
Borsa İstanbul'da, 1 Nisan-31 Mayıs dönemi birlikte incelendiğinde, 27 hisse senedinin son 5 yılın en az 4'ünde endekse göre daha iyi performans göstermesi dikkati çekiyor. Bu dönemde sektör endeksleri arasında metal ana sanayi ve elektrik son 5 yılın 4'ünde BIST 100 endeksine göre daha fazla kazanç sağlarken, ana endeksler arasında ise BIST Teknoloji endeksi öne çıkıyor.
BIST 100 endeksi, 1 Nisan-31 Mayıs döneminde son 5 yılın 4'ünü yükselişle tamamlarken, sadece 2016'da bu dönemi değer kaybıyla tamamladı. Borsa İstanbul, bu iki aylık dönemde son 5 yılda yatırımcısına ortalama yüzde 3,9 kazandırırken, en yüksek getiri yüzde 13,7 ile 2014'te sağlandı.
2016'nın aynı döneminde yüzde 6,6 değer kaybeden Borsa İstanbul, 2017 yılında ise yaklaşık yüzde 10'luk getiri ile yatırımcısını sevindirdi.
Aynı dönemde BIST 100 endeksine göre daha iyi kazanç sağlayan pay piyasaları incelendiğinde ise belli bir sektör ya da grup hisselerinin çok fazla öne çıkmadığı, ancak Ereğli Demir Çelik, Ford Otosan, Hacı Ömer Sabancı Holding, Şişecam, ICBC Turkey Bank ve Vakıfbank'ın 5 yılın 5'inde de BIST 100 endeksine göre daha iyi performans göstermiş olması dikkati çekiyor.
Bu dönemde sağlanan ortalama getiri sıralamasına göre ilk sırayı yüzde 27 ile Penguen Gıda alırken, onu yüzde 18,6 ile Polisan Holding, yüzde 16,9 ile Yataş ve yüzde 16,7 ile Aksu Enerji izledi.
Bilanço beklentisi olan hisselerle, gıda, içecek, inşaat ve turizm sektörleri öne çıkabilir
Analistler, Ramazan ayının yarısının bu sene nisan-mayıs dönemi içine girdiğini hatırlatarak, dolayısıyla geçmiş yıllardan biraz daha farklı bir görünüm ortaya çıkabileceğini ve gıda sektörü hisselerinin takip edilmesi gerektiğini belirtti.
Genel olarak bahar döneminde, şirketlerin ilk yarı finansal sonuçlarına ilişkin ipuçlarının arandığını ve karlılık beklentileri artan hisselere yatırımcı talebinin güçlendiğini ifade eden analistler, inşaat sektöründeki hareketlenmenin de bu sektörle direkt ya da dolaylı bağlantısı olan şirket hisselerini cazip hale getirebileceğini söyledi.
Turizm hisseleri yukarı hareketlenebilir
Analistler, bu sene turizmde rekorların beklendiğini hatırlatarak, farklı bir gelişme olmadığı takdirde turizm sektör hisseleri ve bağlantılı şirketlerin de öne çıkacağı bir döneme girildiğini bildirdi.
Endeks üzerinde ağırlığı yüksek olan banka hisselerinin son beş yıldır nisan aylarında değer kazandığını, 2017'nin nisan ayında da getirisinin yüzde 10'a yaklaştığını kaydeden analistler, bu sene baz etkisi nedeniyle bankaların bilançolarına ilişkin beklentilerin gerilediğini, yılın ilk iki ayında net karlardaki düşüşün de bu negatif görünüme işaret ettiğini dile getirdi.
Analistler, geçen sene yoğun bir şekilde kullanılan Kredi Garanti Fonu'nun bu yıl devam etse de kredi büyümesine katkısının azalmasının beklendiğine değinerek, yükseliş eğilimindeki mevduat ve tahvil faizlerinin de bankaların karlılığını baskıladığını ifade etti.