Bundesbank'tan 'risk' uyarısı

Almanya Merkez Bankası, faiz oranlarının bankaların uzun vadeli kârlılıklarını tehdit ettiğini, bunun bankaları daha fazla getiri elde edebilmek için daha fazla risk almaya teşvik ettiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), ekonominin yüksek konut fiyatlarından zayıf bankalara kadar bir dizi risklerle karşı karşıya olduğunu ancak yatırımcıların ülke ekonomisinde sekiz yıldır süren başarılı gidiş nedeniyle bu kırılganlıklara dikkat etmediklerini söyledi.

Bundesbank'ın bugün açıklanan raporunda, "Almanya'daki düşük faiz oranları ve olumlu ekonomik koşulların, piyasa oyuncularının riskleri gereğinden daha önemsiz görmelerine yol açması ihtimali mevcuttur" denildi.

Bundesbank, konut fiyatlarının yüzde 15 ila yüzde 30 arasında aşırı değerlenmiş olabileceğini ve konut kredilerinden kaynaklanan riskler şimdilik sınırlı görünse de, konut fiyatlarında bir tersine dönüşün bankalar üzerinde "çok ağır" etki yapacağını söyledi.

Piyasaların gözü euro/dolar paritesindePiyasaların gözü euro/dolar paritesinde

Bundesbank, bankacılık sektörünün halen güçlü ve risklerle baş edebilecek yetenekte olduğunu, ancak faiz oranlarının uzun vadeli kârlılıklarını tehdit ettiğini belirterek, bunun bankaları daha fazla getiri elde edebilmek için daha fazla risk almaya teşvik ettiğini söyledi.

Raporda, faiz oranlarının uzun süre düşük devam etmesinin özellikle küçük ve orta büyüklükteki bankalar ve sigorta şirketleri üzerinde baskı yaratabileceği belirtiliyor.

Alman bankaları, Avrupa'nın etkinliği en düşük bankaları arasında sayılıyor. Varlıklarından sağladıkları getiri, Euro Bölgesi içinde en düşükler arasında ve maliyetin gelire oranı Euro Bölgesi içinde en yüksek oran olan yüzde 74.9 düzeyinde.