Çağlayan: TCMB hazırlıklı olmalı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 İSTANBUL - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu artırmasının ardından doğrudan yatırımlarda ve portföy girişlerinde hızlanma beklediğini ve Merkez Bankası'nın bu girişlerin Türk Lirası üzerinde yaratacağı değerlenme baskısına karşı hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu bir kademe artırarak Baa3'e yükseltti. Böylece Türkiye'nin kredi notu Fitch'in ardından Moody's tarafından da "yatırım yapılabilir" seviyesine yükseldi.

 Not artırımı ardından yazılı bir açıklama yapan Çağlayan, "Şimdi üç büyük şirketin ikisi bizi yatırım yapılabilir düzeye çıkarmış oldu. Artık gerek doğrudan yatırım anlamında gerek portföy yatırımı anlamında daha büyük yatırımlar bekliyoruz. Merkez Bankası bunun TL üzerinde yaratacağı baskılara karşı hazırlıklı olmalı" dedi.

Not artırımını "hakkın gecikmiş teslimi" olarak gördüğünü belirten Çağlayan, "CDS'lerimiz110'larda. Notu bizden yüksek olan birçok ülkenin CDS primleri bizden daha yüksek. Bunu anlamak zor. İşte bu nedenle bir dengesizlik dengeye getirilmiş oluyor. Ama bunu yeterli görmek mümkün değil. Daha yüksek notlar hak ediyoruz" dedi ve şunları söyledi:

"Bundan sonra yabancı para cinsinden borçlanma faizleri düşecek ve borçlanma imkanı artacak.Bu şirketlerimiz için bir fırsat ama bu fırsatı akıllıca değerlendirmek de yine şirketlerimizin bir görevi. Bu iyileşmenin cari açığımızı olumsuz etkilemesine, şirketlerimizin döviz pozisyonlarını olumsuz etkilememesine dikkat etmeliyiz."