Canikli bankacılarla 'mevduat faizlerini' görüşecek

Başbakan Yardımcısı Canikli bugün bankacılık sektörü temsilcileriyle 'mevduat faizlerini' görüşmek üzere bir araya gelecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli bugün bankacılık sektörü temsilcileri ile mevduat faizleri konusunu görüşmek üzere bir araya gelecek.

Konu hakkında bilgi sahibi yetkililerin verdiği bilgiye göre Canikli başkanlığında gerçekleşecek toplantıya Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Katılım Bankaları Birliği, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu yetkilileri ve bazı banka genel müdürleri de katılacak.

Reuters'a bilgi veren bir yetkili, "Toplantıda mevduat faizleri konusu görüşülecek" dedi.

TCMB verilerine göre bankacılık sektörü genelinde 2016 sonunda yüzde 8.76 olan bir aydan kısa vadeli Türk Lirası cinsi mevduatın ağırlıklı ortalama faiz oranı mayıs ayında yüzde 10.66'ya yükseldi. Ancak bankacıların verdiği bilgiye göre özellikle 1 milyon TL üzeri 31 gün üzeri mevduata bazı bankalar temmuz ayı itibarıyla yüzde 15 veya üzerinde getiri sunuyorlar.

Genel müdürler de katılacak

Bankacılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre Başbakan Yardımcılığı makamından yapılan davete bazı banka genel müdürleri de katılacak.

Hükümet bankacılık sektörünün ekonomik temellerden uzak bir "mevduat yarışından" vazgeçmesi gerektiğini aksi halde duruma müdahale edeceğini belirtiyor.

AK Parti'nin ekonomik işlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz da bugün yayımlanan söyleşisinde bankacılık sektöründe reel temellerden uzak bir şekilde mevduat faizlerini sürekli yukarıya iten bir rekabet olduğunu, bu sorunu sektörün düzeltmesini istediklerini, gerekirse kamunun elinde müdahale için gerekli enstrümanların olduğunu söyledi.