Cemil Ertem: MB'nin 14 Aralık'ı beklemesine gerek yok

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Ertem, "Merkez Bankası'nın bir adım atması gerektiğinde herhangi bir sebepten bu adımı atamayacağına yönelik endişe tamamen gerçek dışı. Önemli olan TCMB'nin faiz artırımı yapmaya gerek görmesi; gerek görürse yapar" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, Merkez Bankası'nın gerekli görmesi halinde faizleri artıracağını söyledi.

Ertem, "TCMB kur değil enflasyon hedeflemesi yapıyor; TCMB kısa süre önce ortalama fonlama maliyetini 25 baz puan artıran adımı attı, bir bakarsınız yarın da GLP'yi yukarı çıkartır. Önemli olan TCMB'nin faiz artırımı yapmaya gerek görmesi; gerek görürse yapar. Merkez Bankası'nın bir adım atması gerektiğinde herhangi bir sebepten bu adımı atamayacağına yönelik endişe tamamen gerçek dışı. Enflasyon beklentileri bozulduğu taktirde TCMB faizleri yukarı çekebilir, bunu her an yapabilir 14 Aralık'ı beklemesine de gerek yok" dedi.

Dolar, Ertem'in açıklamaları ile 3.90'a gerilediDolar, Ertem'in açıklamaları ile 3.90'a geriledi

"TCMB'nin döviz piyasasına yönelik son adımlarının kurda etkisi olmadı demek yanlış, banka bu adımı reel sektörü kur ataklarından korumak adına yaptı; etkileri orta vadede görülecektir" diye konuşan Ertem, "Faiz konusu da dahil Türkiye'de piyasa dışı hiçbir zorlama, hiçbir yaptırım olmaz; piyasa dışı bir adım atılmaz, atılmayacak" ifadelerini kullandı.

Ertem, Cumhurbaşkanı'nın TCMB eleştirisine ilişkin ise, "Operasyonel alandaki araç bağımsızlığına yönelik değildir, araç bağımsızlığı bakidir. Ekonomi yönetimi, Cumhurbaşkanı, siyasi irade piyasa dışı zorlamaların ekonomiyi bozacağını, spekülatif fiyatlamalar olacağını çok iyi biliyor irrasyonel hiçbir politika beklenmemeli" yorumunda bulundu.

Enflasyonda düşüş öngördüğünü ifade eden Ertem, "Enflasyonda ve işsizlikte 2018 ilk çeyrekte önemli bir düşüş olacak, enflasyonda ilk çeyrekte 200 baz puan düşüş bekliyorum; işsizlikte ilk çeyrekte düşüş için ciddi adımlar atılacak" diye konuştu.

Ertem, "Kamu bankaları faizlerin düşmesi konusunda daha aktif ve piyasa yapıcı olabilir; operasyonel giderleri düşürme konusunda adım atılabilir, bu da faizleri düşürücü etkidir" dedi.