Çin, kömürde stok zorunluluğu getiriyor

Enerji şirketlerinden kömür stoklarını artırmalarını isteyen Çin hükümeti, tüketimin yoğun olduğu dönemler için stok zorunluluğu getirmeye hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin devlet planlama kuruluşu, talebin zirve yaptığı mevsimler için, enerji şirketlerinin kömür stoklarını artırmalarını zorunlu tutacağını açıkladı.

Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC) bunun, hükümetin yeni envanter sistemini belirleyen, ancak henüz taslak halinde olan yeni kurallar içinde yer aldığını açıkladı.

Kurallar, kömürde envanter sisteminde minimum ve maksimum stok seviyeleri belirliyor. NDRC ana hatlarını açıkladığı taslak politikasında kış ve yaz mevsimlerinde enerji şirketlerinin kömür stoklarında normal düzeylerinden 5 ila 10 günlük fazla bulunmasının zorunlu olacağını bildirdi.

Hükümet, Çin'de en yaygın kullanılan yakıt türü olan kömürde yüksek talep dönemlerinde yeterli stok bulunmasını garantilemek istiyor.

Hükümet geçen yıl kömür üretimine devletin getirdiği üretim sınırlaması nedeniyle ortaya çıkan ulusal boyuttaki enerji krizini gidermek için yoğun çaba göstermek zorunda kalmıştı.

Yeni kurallara göre enerji üretimi ve inşaat gibi sektörlerin kömür envanteri en az üç aylık ortalamanın altına düşmemeli.