Çin sarsıntısı BİST'i de vuruyor

Çin merkezli ekonomik endişelerin küresel piyasalarda yol açtığı düşüşlere paralel olarak yurtiçi piyasalar güne satıcılı başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi 597 puan düşüşle 70.600 puandan açıldı. Açılış itibarihle hisse senetleri ortalama yüzde 0,84 oranında değer kaybetti.  

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Şubat sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 1.31 düşüşle 86.5000 seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL Ocak sonu kontratları ise yüzde 0.08 yükselişle 3.0290 seviyesinde seyrediyor.

Çin'in yuanın değerini sert bir şekilde aşağı çekmeye devam etmesi ardından gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kaybına paralel dolar/TL bu sabah 3.02 seviyesini aştı.

Çin'in yuandaki değer kaybını bugün hızlandırarak bölge para birimlerinde büyük dalgalanmalara yol açarak Çin borsalarında düşüşlere neden olurken, yatırımcılar arasında Asya devinin rakipleriyle bir ticaret savaşına hazırlandığı endişeleri oluşuyor.

Bugün yurtiçinde açıklanacak önemli herhangi bir veri bulunmazken, yurtdışında Euro Bölgesi'nden açıklanacak olan perakende satış verileri ve haftalık ABD işsizlik verileri takip edilecek.

Küresel borsalar düşüşte

Asya borsaları, Çin'in yuanın değerini sert bir şekilde aşağı çekmeye devam ederek hem kendi ekonomisi hem de diğer ülkelerin kendi para birimlerine değer kaybettirerek cevap verebilecekleri endişeleriyle üç ayın en düşük seviyelerine geriledi. 

Çinli yetkililerin son dönemlerdeki destek çabalarına karşın Shanghai borsaları yüzde 7'den fazla düşerek işlemlerin durmasına neden oldu. Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 1.4 düşerek Eylül ayından bu yana en düşük seviyeyi gördü.  

Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.5 kayıp yaşarken, Güney Kore Kospi endeksi yüzde 0.7 düştü.

ABD borsaları da Çin ve yavaşlayan küresel ekonomik büyümeye yönelik endişelerle beraber enerji hisselerinin değer kaybetmesiyle üç ayın en düşük seviyelerini gördü. Dow Jones endeksi yüzde günü yüzde 1.47 düşüşle 16,906.51 puandan kapatırken, S&P 500 yüzde 1.31 kayıpla 1,990.26 puan ve Nasdaq da yüzde 1.14 düşüşle 4,835.77 puan oldu.