Çin, Trump-Xi buluşmasından umutlu

Çin, cumartesi günü gerçekleştirilecek Trump-Xi buluşmasının olumlu sonuçlanmasını umuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin ticaret bakanlığı, Arjantin'de yapılacak G20 zirvesinde Çin ve ABD liderleri arasındaki görüşmede ticaret anlaşmazlığının çözümüne yönelik "olumlu sonuçlar" elde edilmesini umduklarını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, cumartesi günü Buenos Aires'teki G20 zirvesi kapsamında ticaret görüşmeleri yapacak.

Çin'in bu toplantıda ABD'nin daha fazla gümrük vergisi getirmesini engellemeye çalışıp çalışmayacağı sorulduğunda bakanlık sözcüsü Gao Feng, her iki ülkedeki resmi heyetlerin Trump ve Xi'nin bu ayki telefon görüşmesinde vardıkları "mutabakatı" uygulamak için temas halinde olduklarını söyledi.

Gao, "Görüşmede ABD ve Çin'in birbirlerine yakınlaşabileceğini ve olumlu sonuçlar elde etmek için çok çalışabileceğini umuyorum. Çin tarafı, Çin-ABD ekonomik ve ticari işbirliğinin temelinde karşılıklı fayda ve kazan-kazana dayandığını defalarca vurguladı" dedi.

ABD, Çin'in haksız ticaret uygulamaları olarak nitelendirdiği faaliyetlerini cezalandırmak için bu yıl Çin'den ithal 250 milyar dolar değerinde ürüne yüzde 10 ila yüzde 25 ek gümrük vergisi getirdi. Yüzde 10 oranındaki gümrük vergileri gelecek yıl yüzde 25'e yükselecek.