Çin'de inşaattaki canlanma ekonomiye destek oldu

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de, imalat sektörü büyümesi temmuzda hız kaybederken, inşaat sektöründeki canlanma ekonomiyi olumlu yönde destekledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin imalat sektöründeki büyüme, Çin mallarına olan dış talebin azalmasıyla hafif hız kaybetti ancak devlet öncülüğündeki altyapı hamlesi inşaat sektörünü canlandırdı ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin büyümesine katkı sağladı. 

Resmi imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Çin'in inşaat sektörüne aktardığı kaynağı artırması ve harcamalardaki artış sonucu çimentodan çelik ve diğer yapı malzemelerine kadar her şeye talebin artmasıyla büyümeyi daralmadan ayıran 50'nin üzerinde kaldı.

Ulusal İstatistik Bürosunun bugün yaptığı açıklamaya göre, resmi PMI, bir önceki ayki değeri 51.7'nin altına düşerek ve 51.6 olan anket tahminlerinin altında kalarak temmuz ayında 51.4 olarak gerçekleşti.

Çin'deki fabrikaların haziranda güçlü toparlanma göstermesine yardımcı olan ihracat siparişleri, bu ay düşüş kaydederken üreticiler dış talebin azaldığını bildirdi. İmalat sektöründe üretim hazirana kıyasla daha az arttı.

Yeni ihracat siparişleri hazirandaki 52 seviyesinden temmuzda 50.9'a düştü. Toplam sipariş sipariş endeksi 53.1'den 52.8'e çekildi.

İnşaat sektörü, hükümetin altyapı projelerine yaptıkları yatırımları artırmasıyla güçlü kalmaya devam etti. Bugün yayımlanan diğer bir veri de Çin'in çelik sektörünün Nisan 2016'dan bu yana en hızlı şekilde genişlediğini gösterdi.

Uzmanlar Çin hükümetinin riskli finans kurumları üzerindeki denetimi artırması nedeniyle borçlanma maliyetlerinin önümüzdeki aylarda artacağını ve büyümenin hız kaybedeceğini öngörüyorlar.