Çinli şirketler hala çok borçlu

Çin, şirketlerinin aşırı borçlanmasını durdurma yolunda daha olumlu sonuçların gelmeye başlamasıyla borç düzeylerinde düşüşler görülse de şirketlerin kaldıraç oranlarının hala çok yüksek olduğunu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin'in planlama kuruluşu olan Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC) bugün yaptığı yazılı açıklamada, "Şirketlerin kaldıraç oranlarının düşürülmesinde ilk sonuçları almaya başladık. Borç riskleri de etkin bir biçimde denetlenebiliyor" dedi.

Çin'in politika yapıcıları, ekonomiyi yoldan çıkaracağından korktukları riskli borçlanmalar ve emlak balonları gibi sorunları frenleyebilmek için çaba gösteriyorlar.

NDRC, Çin şirketlerinin taşıdığı aşırı yüksek kaldıraç oranlarının henüz büyük ölçüde geriletilemediğini söyledi ve Çinli şirketlerin finans-dışı kaldıraç oranlarının dünyanın büyük ekonomileri arasında ilk sırada geldiğini belirtti.

Açıklamada, "Dolayısıyla kaldıraç oranlarının düşürülmesi yönünde ilerlemekten vazgeçmemeliyiz ve şirketlerin kaldıraç düzeylerini düşürmede daha olumlu sonuçlar alabilmek için önümüzdeki engelleri aşmalıyız" ifadesi yer aldı.

NDRC, hükümetin kamuya ait işletmelerde borç düzeylerini daha düşük tutmaya çaba göstereceğini ve bu amaç için bu kurumlarda karma mülkiyet reformunu güçlendirerek yönetim yapısını sağlamlaştıracağını belirtti.

NDRC, şirketlerin borç düzeyi hakkında verileri açıklamadı ancak Uluslararası Ödemeler Bankası'nın (BIS) verilerine göre Çin'in borçlarının GSYH'sine oranı bir yıl önce yüzde 244.9 iken 2016'da yüzde 257'ye yükseldi.