Darphane tarihinde yok

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Sadettin Parmaksız, bugün teslim etmeleri gereken altın siparişlerini 22 Nisan Pazartesi vereceklerini bildirdi.
Parmaksız, yaptığı açıklamada, "normalde salı günleri sektörden gelen taleplere ilişkin siparişleri aldıklarını, perşembe günleri de bu siparişleri teslim ettiklerini" hatırlattı.
Yılbaşından bugüne kadar, bu şekilde çalışma sonucunda 34,5 ton Cumhuriyet altını teslim ettiklerini ifade eden Parmaksız, bunun 20,5 tonunun Cumhuriyet ziynet altını, 14 tonunun da Cumhuriyet sikke denilen (Ata) altınlarından oluştuğunu söyledi. Parmaksız, söz konusu 20,5 tonluk altının 8,4 tonunu çeyrek altınların oluşturduğunu kaydetti.
Genellikle bugüne kadar gelen bütün talepleri, eksiksiz teslim ettiklerini ifade eden Parmaksız, şöyle konuştu:
"Ayın 16'sı itibariyle bizde bekleyen hiçbir sipariş yok. Geçen hafta gelen siparişleri cuma günü itibariyle verdik. Ayın 16'sında yeni siparişleri aldık. 5,4 ton bizden Cumhuriyet altını talebi oldu. Bu talep bizim kapasitemizin kat ve kat üstünde. Biz bunu alacağız, işleyeceğiz, kendilerine geri vereceğiz."

"Çift vardiya çalışıyoruz"

Uzun zamandır çift vardiya çalıştıklarını belirten Parmaksız, bugün teslim edilmesi gereken ayın 16'sındaki siparişleri, 22 Nisan Pazartesi günü vereceklerini bildirdi. Son aldıkları 5.4 tonluk talebin bir hayli yüksek olduğunu anlatan Parmaksız, "Böyle bir talep Darphane tarihinde yok" diye konuştu.
Geçen yılın tamamında 40 tonluk talep geldiğini ifade eden Parmaksız, sadece bu yılın ilk 4 ayındaki talebin ise şimdiden 37,5 tona ulaştığını kaydetti.
Parmaksız, söz konusu 37,5 tonluk talebin 32,1 tonunu teslim ettiklerini, kalan 5,4 tonunu da 22 Nisan'da teslim edeceklerini yineledi.

"Yılın ilk 4 ayında gelen talep rekor düzeyde oldu"

Darphane olarak her türlü önlemi aldıklarını ifade eden Parmaksız, şöyle devam etti:
"İki günlük gecikme de olsa malımızı teslim edeceğiz. Bu yılın ilk 4 ayında gelen talep rekor düzeyde oldu. Fiyatlarda dalgalanma olduğu dönemde Darphanenin işi her zaman için artar. Yani fiyatlar yükselirken ve düşerken bize talep çok gelir. Elimizdekilerin tamamını işledikten sonra piyasaya veriyoruz, kısım kısım vermiyoruz. Hazırda altınımız yok, gelen altını işleyip geri veriyoruz. 24 ayar altını alıyoruz, eritiyoruz ve 22 ayara getiriyoruz. Ondan sonra o altını haddeliyoruz. Bundan pul alıyoruz, aldığımız her pulu tek tek tartıp binde 2'lik toleransla ağırlıklarını netleştiriyoruz. Doğru ağırlığı tespit ettikten sonra belirli bir sıcaklıkta 8-9 saat bekletiyoruz, ondan sonra baskısını yapıyoruz. Kalite kontrolünü yapıp, sayıp, paketleyip, teslim ediyoruz. Dolayısıyla bu ciddi süreç alıyor. Darphanemizin bir sıkıntısı yok. Darphanemiz her türlü önemli almış durumda."