Denizbank Genel Müdürü Ateş'ten Zarrab açıklaması
ABD'de başlayan Zarrab davasında Denizbank'ın adı da geçti. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, konuya açıklık getirdi.
ABD'de dün başlayan Zarrab davasında Denizbank'ın adı da geçti. Bugün Antalya'da yapılan Turizm Zirvesi'nde ilk açıklamayı Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş yaptı. Ateş, Denizbank'ın 2004-2013 yılları arasında Hazine tarafından yetkilendirilen altın takas bankası olduğunu belirterek, yurtdışına herhangi bir döviz işlemi gerçekleştirmediklerini söyledi.
7. Uluslararası Resort Turizm Kongresi öncesinde konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ateş, ABD’de yargılanan Reza Zarrab’ın ifadelerinde Denizbank’ın adının geçmesi ile ilgili olarak şunları söyledi;
"DenizBank, 2004-2013 yılları arasında Türkiye’nin Hazine tarafından görevlendirilmiş tek resmi takas bankası idi. Altın takas bankası, devletin onay verdiği ve Altın Borsası’na kayıtlı, uygun belgeyi getiren her üyeye hesap açmakla yükümlüdür. 2004’e kadar Türkiye’nin Hazine tarafından görevlendirilmiş altın takas bankası İş Bankası’ydı. Bu yıldan 2013’e kadar takas bankası bizdik. Bu tarihten sonra da Kuveyt Türk oldu. Takas bankaları altın işi yapan, altın borsalarına kayıtlı şirketlerin işlemini açmakla mükelleftir ve bu çerçevede tüm altın hareketleri takas bankasından geçer. Bizim bir tane yurtdışına döviz işlemimiz yoktur.”
"OFAC ile yakın mesaimiz var"
ABD’deki soruşturmayı OFAC denilen bir kurumun yaptığını kaydeden Ateş, “Çok büyük bankalara ceza kesmiş bir kurum bu. ABD’nin yaptırımlarını kontrol ediyor. OFAC’tan aslında Rusya yaptırımları ile ilgili Denizbank’ın istisna tutulmasına dair kendi görüşmelerimle sağladım. Rusya’ya yaptırımların dışında kaldık. OFAC ile yakın mesaimiz var. Önemli olan, paranın yurtdışı edilip bir takım işlemlerle yurtdışından getirilmesi konusunda hiçbir dahlimiz yok. ABD’de araştırılan konu isteyerek ve bilerek bu yaptırımlar delindi mi? Burada ne bilerek isteyerek ne bilmeden istemeden Denizbank’ın hiçbir işleme konu bir işlemimiz yok.”
Altın Takasbank ile gider
Takas bankası görevi ve sıfatıyla biz A kişisinden B kişisine bütün transferleri yaparız. Eğer para uluslararası gönderim ise swift ile gider. Türk Lirası ile EFT ile gider. Bono ise Takasbank’la gider. Altın ise altının takas bankası ile gider ve bütün alışverişler takas bankası üzerinden olur. Biz de bu görevi Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi adına 2004-2013 arasında Denizbank olarak üslendik.”
Karahan: MB gerekli gördüğünde adım atar