Deniz'den çıkıyor, markete giriyor

DenizBank’taki hissesini BAE merkezli Emirates NBD’ye satacağı iddia edilen Sberbank'ın Hırvatistan merkezli market zinciri Agrokor’a ortak olacağı konuşuluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kerim ÜLKER

DenizBank’taki hissesini Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Emirates NBD’ye satması gündemde olan Rus bankacılık devi Sberbank hakkında ilginç bir iddia ortaya atıldı. Rusya’nın en büyük bankası olan Sberbank, Hırvatistan merkezli market zinciri Agrokor’a ortak olacak. Hırvat basının iddiasına göre Agrokor’un borçlarına karşılık yüzde 30 hissesini Sberbank’a satması gündemde…

Sadece Hırvatistan’ın değil, Balkanlar’ın da en büyük iş vereni olan Agrokor’un 60 bin çalışanı var.  Dağılan Yugoslavya’nın ilk özel market zinciri olan Agrokor, son dönemde satın aldığı markalarla gündeme gelmiş, Agrokor, 7 milyar euroluk cirosuyla ülke ekonomisin yüzde 15’ini tek başına karşılayacak büyüklüğe ulaşmıştı. Ancak son dönemde Agrokor’da finansal sıkıntılar başladı 2017 nisanında Hırvat Hükümeti tarafından el konuldu.

1.4 milyar dolar borç Sber’e

Agrokor’un DenizBank’ın sahibi Rus Sberbank’a 1.4 milyar dolar borcu var. Ancak beklenen ödeme takvimi gerçekleşmeyince Hırvatistan Hükümeti ile Sberbank arasında görüşmeler başladı. Edinilen bilgiye göre Sberbank’ın borçları karşılığında Agrokor hisselerinin yüzde 30’unu alabileceği ifade ediliyor. Ancak asıl ilginç taraf ise borçlular arasında yer alan bir diğer şirket. ABD’li yatırım fonu Knighthead’in de yüzde 10’luk hisse alabileceği iddialar arasında.

Bir anlamda görüşmeler tamamlanır da DenizBank satılırsa, Sberbank, Türkiye’den çıkacak, ABD’li bir fonla Balkanlar’ın en büyük perakende şirketine ortak olacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir