Devler, İstanbul Borsası'nın Avrupa'da kalmasını istiyor
Hisseleri borsada işlem gören dev firmaların, bankaların ve aracı kurumların üst düzey yöneticileri İMKB'yi 2023'e taşıyacak vizyonun ne olması gerektiği konusunda beyin fırtınası estirdi.
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
İSTANBUL - Küresel ekonominin merkezinin batıdan doğuya kaydığı bugünlerde İstanbul da "Finans Merkezi" olma yolunda ilerliyor. Cumhuriyetin 100'üncü yılına denk gelen 2023 yılı için hedefler belirleyen hükümet ise bu konuda İstanbul'un Anadolu yakasında yer alan Ataşehir'i Finans Merkezi olarak belirlemiş durumda. Özellikle kamu bankaları, merkezlerini yavaş yavaş bu noktaya taşımaya başladı. Özel ve katılım bankaları da Ataşehir ve yakın lokasyonlarda yer almak için adım atıyor.
Planlar içerisinde devletin özerk kurumlarının da Ataşehir'e taşınması bulunuyor. Özerk kurumların bir kısmı buraya taşınmak için harekete geçerken, bir kısmı henüz bir girişimde bulunmuş değil.
İşte bu özerk kurumlardan biri olan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), hükümetin belirlediği hedefler doğrultusunda kendisini 2023'e taşıyacak vizyonları belirlemek için "beyin fırtınası" estirmeyi sürdürüyor. Bu amaçla geçtiğimiz hafta sonu Ernst&Young'ın organizasyonunda altıncı arama konferansı yapıldı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıya borsada işlem hacmi yüksek üyeler, TSPAKB'nin yöneticileri, halka açık şirketler ile yerli ve yabancı bankaların 60 üst düzey yöneticisi katıldı. Bu toplantıda yöneticiler "İMKB'nin büyüme stratejisi ne olmalı", "VOB ve büyük borsalarla birleşmeli mi", "Bölge lideri olup diğer borsaları satın mı almalı", "Ana yolumuz ne olmalı", "Hangi yabancı piyasalara odaklanmalı", "Avrupa mı yoksa Asya ile mi ilişkiler artırılmalı" gibi sorulara yanıt aradılar.
Merkeze "yedek" önerisi
Devamı gelecek olan bu toplantılarda, bu ve benzeri soruların her zaman gündeme gelmesi beklenirken, en somut görüş birliği ise İMKB'nin merkezi noktasında oldu. Toplantıya katılan yöneticilerin hepsi İMKB'nin merkezinin İstanbul'un Anadolu yakasına taşınmasına karşı çıktı. Yöneticiler İMKB'nin yerinin çok gerekli görülmesi halinde değiştirilebileceğini ancak mutlaka Avrupa yakasında olması gerektiği yönünde görüş birliğine vardılar.
Anadolu yakasında kurulacak olan finans merkezine soğuk baktıklarını söyleyen ve adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yönetici DÜNYA'ya yaptığı açıklamada, "İMKB merkezinin Avrupa yakasında kalmasını istiyoruz. Çünkü bu bina çok güzel ve binayı kaybetmek istemiyoruz. İMKB de bu binayı korumak istiyor. Finans merkezine binanın yedeği yapılabilir" diye konuştu. Öte yandan Ernst&Young önderliğinde yapılan konferansın sonuçlarının birkaç haftaya kadar açıklanması bekleniyor.
İMKB ile kimler ilgileniyor?
Toplantıda İMKB tarafından satın alınması planlanan borsa ve şirketlerin yanı sıra, İMKB özelleştirmesinde yer almak isteyen şirketler de gündeme geldi. Özellikle Alman Borsası "Deutsche Börse"ün İMKB ile çok ilgilendiği ve sık sık ziyaretler yaptığı konuşuldu. İMKB'nin bilgisayar sisteminin sahibi olan ve dünyanın en büyük borsası sayılan Nasdaq'ın da sahibi olduğu "OMX-Nasdaq" şirketinin de İMKB'nin özelleştirilmesinde satın alacak aday olarak ön plana çıktığı ifade ediliyor. Öte yandan aracı kurumların önde gelen isimleri de toplantıda İMKB Başkanı İbrahim Turan'a güncel sorunlarını anlattı. Aracı kurum yöneticileri özellikle ekran ücretlerinin indirilmesini talep etti.