Dış borsalar yön arıyor

Küresel piyasalar jeopolitik risklerle tedirgin bir seyir izlerken, bugün ABD'de açıklanacak makro ekonomik veriler takip edilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, dün yaptığı açıklamada, merkez bankalarının piyasalara sürpriz yapmaktan kaçınması gerektiğini söyledi. Fischer, ekonomide beklenmedik şokların ortaya çıkması olasılığına dikkati çekerek, bu durumda Fed in faiz oranlarını ve para politikası duruşunu hedefleri doğrultusunda değiştirmesi gerektiğini kaydetti. Dün 100 seviyesine gerileyen dolar endeksi, açıklamaların ardından kayıplarının bir kısmını telafi ederek günü 100,3'ten tamamladı.

ABD'de açıklanan ilk çeyrek şirket bilançolarının da borsada hisse bazlı hareketleri artırdığı görüldü. ABD'li yatırım bankacılığı devlerinden Bank of America ve Wells Fargo'nun hisse başına değeri sırasıyla yüzde 2,1 ve yüzde 2,7 yükselirken, teknoloji şirketi Amazon'un hisseleri yüzde 2 prim yaptı. Bu gelişmelerle dün Dow Jones endeksi yüzde 0,90, S&P 500 endeksi yüzde 0,86 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,89 yükseliş kaydetti.

Avrupa tarafında, dün Paskalya tatili nedeniyle kapalı olan piyasalar bugün işleme açılıyor. Avro/dolar paritesi, dün günü yüzde 0,3 artışla 1,0642'den tamamladıktan sonra bugün Asya piyasalarında yatay bir seyir izliyor.

Dolar/yen paritesi dün 5 ayın en düşük seviyesi olan 108,1'den başlayan yükselişini bugüne de taşıdı ve 109,2 ye çıktı. Japonya'da Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın dolar/yen paritesindeki yükselişin etkisiyle yüzde 0,3 değer kazanırken, Çin de Şanghay bileşik endeksi yatay bir seyir izliyor.