Dış borsalar zirveyi bekliyor

Küresel piyasalarda bugün gözler öğleden sonra gerçekleştirilecek olan euro bölgesi zirvesine çevrildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar dün Yunanistan ile ilgili gelişmeler doğrultusunda genel olarak negatif bir seyir izledi.

Yunanistan'ın haftasonu gerçekleştirdiği halk oylamasından kemer sıkma şartlarına "hayır" oylarının ezici bir zafer kazanmasının ardından Yunan Başbakan Alexis Tsipras ve Alman Başbakan Angela Merkel, Yunanistan'ın bugün yeni bir öneri sunması konusunda anlaşmaya vardı.

ABD'de cuma günü kapalı olan piyasalar 3 günlük aradan sonra dün negatif bir seyir izledi. Yunanistan referandumundan çıkan "hayır" sonucu ile dolar endeksi analistlerin kısa vadede direnç olarak nitelendirdikleri 96,40'ın üzerini test ettikten sonra 96,30 seviyelerinde dengelenirken, 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,34'ten yüzde 2,28'e geriledi. 

Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,26, S&P 500 endeksi yüzde 0,39 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,34 değer kaybetti. Analistler, bugün ABD'de dış ticaret ve açık iş sayısı verilerinin takip edileceğini, Yunanistan ile ilgili gelişmelerin ise başta doların seyri olmak üzere piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini belirtiyor. 

Avrupa tarafında, Yunanistan referandumunun ardından AB liderlerinin ve IMF yetkililerinin yaptığı açıklamalar taraflar arasında görüşmelerin başlayacağına işaret ederken, Yunanistan'da Maliye Bakanı olarak, Dışişleri Bakan Yardımcısı Efklidis Çakalotos'un istifa eden Yanis Varufakis'in yerine atanması da görüşmeler açısından pozitif algılandı. 

Dün avro/dolar paritesi 1,0970'e kadar geriledikten sonra kayıplarını telafi ederek 1,1050 seviyelerinde dengelenirken, pay piyasalarında yüzde 2'leri aşan kayıplar görüldü.  

Asya borsaları dün yaşanan sert satışların ardından bugün biraz toparlanırken, yatırımcılar Yunanistan'ın durumundaki belirsizliğin devam etmesi ve Çin'de yaşanan volatiliteden dolayı temkinli davranmaya devam ediyorlar.

Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.2 yükseliş kaydederken, Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.3 arttı.