Dış borsalarda coşku sürüyor

Fed'in faiz artırmayacağına dair beklentiler küresel borsada yükselişi tetikliyor. ABD borsaları dünü yükselişle kapatırken, Asya piyasaları da bugüne pozitif başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hisse fiyatları dünya genelinde yükselişlerini devam ettirerek üst üste ikinci günü pozitif tamamladı. S&P 500 neredeyse bir ayın en yüksek seviyesine çıktı, yatırımcılar ise bu akşam açıklanacak olan Fed faiz kararını beklemeye devam etti.

Dünya genelinde 45 ülkedeki hisseleri takip eden MSCI dünya endeksi yüzde 1.26 yükselerek 398.65 puan olurken, Avrupa borsalarını izleyen FTSEurofirst endeksi ise yüzde 1.6 tırmanış gerçekleştirdi. 

ABD

ABD'de dün açıklanan ağustos ayı enflasyon verisinin önceki aya göre yüzde 0,1 gerilemesinin ardından 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,30'un hemen altında dengelenirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,84, S&P 500 endeksi yüzde 0,87 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,59 değer kazandı. 

Analistler, bu akşamki Fed kararları ve Yellen'ın açıklamaları öncesinde gün içinde açıklanacak konut başlangıçları ve inşaat izinleri verisinin takip edileceğini dile getiriyor. 

Avrupa

Avrupa tarafında, avro/dolar paritesi Fed öncesinde 1,13 seviyelerinde dengelenirken, 10 yıl vadeli tahvil faizlerinin yükseliş eğilimi dikkati çekti. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,38, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,49 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,67 yükseliş kaydetti, Almanya'da 10 yıl vadeli tahvil faizi son iki günde yüzde 0,65'ten yüzde 0,78'e çıktı. 

Asya 

Asya tarafında, dün kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin, Japonya'nın notunu düşürmesi ve bugün açıklanan ihracat verisinin beklentilerin altıda kalmasına karşın piyasalar pozitif bir seyir izliyor. Şu dakikalarda Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,49, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,60 yükseldi.  

Gözler Fed'de 

Küresel piyasalar için kritik öneme sahip ve haziran ayından beri beklenen ABD Merkez Bankasının (Fed) eylül ayı Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının kararları bu akşam açıklanacak. 

FOMC'nin dün başlayan ve bu akşam saat 21.00'de açıklanacak kararları piyasaların odak noktasında yer alıyor. 

Haziran ayında gerçekleştirilen FOMC toplantısından faiz kararı çıkmamasının ve Başkan Janet Yellen'ın söylemlerinin ardından gündeme gelen eylül ayı toplantısına ilişkin faiz artırım beklentileri, bu süreçte piyasaların yönü üzerinde en önemli belirleyici oldu. 

Son dönemde Fed'in bu ay faiz artıracağına yönelik beklentiler özellikle Çin'in büyümesine ilişkin kötümserlik ve piyasalardaki aşırı dalgalanmanın etkisiyle azalsa da ekonomistlerin önemli bir kısmı faiz artırımına gidilmemesinin Fed'in kredibilitesine zarar vereceğini savunuyor.