Dış borsalarda kriz derinleşiyor
Küresel piyasalarda, Yunanistan'ın referandum kararı alması sonrasında pay piyasalarında sert düşüşler yaşanırken, bu tarihe kadar belirsizliğin süreceği ve satış baskısının devam edebileceği öngörülüyor.
Küresel piyasalarda, Yunanistan'ın 5 Temmuz'da referandum kararı alması sonrasında pay piyasalarında sert düşüşler yaşanırken, bu tarihe kadar belirsizliğin süreceği ve küresel risk iştahının azalmasıyla satış baskısının devam edebileceği öngörülüyor.
Yunanistan'ın, Uluslararası Para Fonu'na (IMF) yapması gereken 1,6 milyar Euroluk ödemenin vadesi bugün dolarken, söz konusu ödemenin gerçekleştirilemeyeceğine ilişkin beklentiler, ülkenin temerrüte düşeceği ve Euro Bölgesi'nden çıkacağı endişelerini artırdı.
ABD'de Yunanistan'a ilişkin temerrüt endişelerinin artmasıyla hisse senedi piyasasında son 1 yılın en kötü performansı kaydedildi. ABD 10 yıllık tahvil faizleri de yüzde 2,31 seviyesine kadar geriledi. Dolar endeksi ise 96,369 ile 8 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra 95,1 seviyelerinde dengelendi.
Dün yüzde 2'ye yakın düşüşle 17,596.75 puana gerileyen Dow Jones Endeksi, böylece yıl başından bu yana tüm kazançlarını geri vermiş oldu. S&P 500 Endeksi de yüzde 2,1'lik sert düşüşle 2,057.64 puana inerken, yüzde 2,4 gerileyen Nasdaq Teknoloji Endeksi ise 4,958.47 puandan kapandı ve tüm zamanların en kötü günlük performansını kaydetti.
Analistler, Yunanistan'a ilişkin gelişmelerin küresel risk algısını olumsuz etkilediğini, bu durumun da pay piyasalarında satışları beraberinde getirdiğini belirterek, bugün açıklanacak haziran ayı Şikago Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ile Tüketici Güven Endeksi verilerinin yanı sıra nisan ayı S&P-CaseShiller 20 Kentte Konut Fiyatları verilerinin takip edileceğini dile getiriyor.
Avrupa borsalarında sert satışlar
Avrupa tarafında Yunanistan'la ilgili gelişmeler fiyatlanmaya devam ederken, Euro 1,0954 ile dolar karşısında dün yaklaşık 1 ayın en düşük seviyesini gördükten sonra gelen alımlarla 1,12'nin üzerinde tutundu.
Tüm bu gelişmeler pay piyasalarında sert satışları beraberinde getirirken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 3,6, Paris'te CAC 40 endeksi yüzde 3,7 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi de yüzde 2 geriledi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's ise Yunanistan'ın kredi notunu CCC'den CCC-'ye düşürerek, Euro Bölgesi'nden çıkma ihtimalini yüzde 50 olarak değerlendirdi.
Analistler, bugün Yunanistan'ın IMF'ye ödeme yapmasının beklenmediğini belirterek, piyasaların 5 Temmuz'da gerçekleştirilecek referandumdan çıkacak karara odaklandığını kaydediyor.
Referandumda oylama konusunun henüz netleşmediğini, ancak çıkacak kararın Yunanistan'ın Euro Bölgesi geleceğine ilişkin belirleyici olacağına dikkati çeken analistler, bugün bölgede açıklanacak işsizlik oranı, enflasyon verilerinin takip edileceğini kaydediyor. Bu arada Almanya'da açıklanan mayıs ayı perakende satışlar aylık yüzde 0,5 ile beklentilerin üzerinde arttı.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle;
10.00 Türkiye, mayıs ayı dış ticaret verileri
10.00 Türkiye, 1. çeyrek hazine garantili net dış borç verileri
10.55 Almanya, haziran işsizlik oranı
11.30 İngiltere, 1. çeyrek büyüme
12.00 Türkiye Kamu Net Borç Stoku İstatistikleri
12.00 Euro Bölgesi, mayıs ayı işsizlik oranı
12.00 Euro Bölgesi, haziran TÜFE tahmini
16.00 ABD, nisan ayı S&P-CaseShiller 20 Kentte Konut Fiyatları
16.45 ABD, haziran Chicago PMI
17.00 ABD, haziran Tüketici Güveni Endeksi