Dış borsalarda oynaklık arttı

Küresel piyasalar, oynaklığı artan tahvil piyasasını takip ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar, yarın açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde dalgalı bir seyir izlerken, tahvil piyasasında artan oynaklık tedirginliğe neden oluyor. 

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin dün piyasalarda volatilitenin devam edeceğini açıklaması ve enflasyon tahminini yükseltmesinin ardından özellikle Avro Bölgesi tahvil piyasalarında faizlerin sert bir şekilde yükselişe geçtiği görüldü. 

ABD'de dün açıklanan ADP özel sektör istihdam verisinin beklentiler seviyesinde olmasının ardından dolar endeksi 96,50'den 95.21'e kadar gerilerken pay piyasalarında yükselişler görüldü. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri küresel tahvil piyasasında artan oynaklığın da etkisi ile yüzde 2,26 seviyesinden son 8 ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 2,39'a kadar çıktı. 

Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,80, S&P 500 endeksi yüzde 0,21 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,45 değer kazandı. Analistler, dün akşam açıklanan Bej Kitap'ın ekonomik görünüme ilişkin genel olarak pozitif bir resim çizdiğini belirterek, yarınki tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin piyasaların odak noktasında olacağını kaydediyor. 

Avrupa tarafında ECB'nin faizlerde değişiklik yapmamasının ardından Draghi'nin açıklamaları piyasaların yönü üzerinde belirleyici oldu. Draghi, açıklamasında varlık alım programına devam edileceğini, Yunanistan'ın sistemde tutulması için ne gerekiyorsa yapılması gerektiğini ve piyasaların yüksek volatiliteye hazırlıklı olmasını söyledi. 

Draghi'nin açıklamaları ve yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 0'dan yüzde 0,3'e yükseltilmesinin ardından avro/dolar paritesi 1,1080'den 1,1285'e kadar çıktı, tahvil piyasasında ise etkili olan sert satışlarla faizler hızlı bir şekilde yükseldi. Almanya 10 yıl vadeli tahvil faizleri son 8 ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 0,869'u görürken, pay piyasalarında ise alıcılı bir seyir izlendi. 

Asya tarafına baktığımızda, yatırımcıların risk alma isteklerinin azalmasıyla Çin borsaları geriledi. 

Çin'in CSI300 endeksi yüzde 1.7 kayıp yaşarken, Shanghai endeksi de yüzde 1.8 geriledi. Ülkede borsalar son dönemlerde yeni hisse arzlarının diğer hisselerde olan likiditeyi azaltacağı endişeleriyle beraber geriledi.

Japonya dışında Asya Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi ise yüzde 1.1 düştü.