Dış borsalarda son durum
Küresel piyasalarda dolar talebindeki düşüş ve risk iştahındaki artış dikkat çekiyor. Dolar, başlıca para birimleri karşısında dört ayın en zayıf seviyelerinde seyrediyor.
ABD'de özellikle geçen haftanın ikinci yarısında dolar endeksinde ve 10 yıl vadeli tahvil faizlerindeki düşüş öne çıkarken, pay piyasalarında tarihi zirveler görüldü. Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,11 yükselerek 18.273 puan ile tarihinin en yüksek ikinci kapanışını gerçekleştirirken, S&P 500 endeksi kapanış rekorunu yüzde 0,08 geliştirerek 2.123 puana taşıdı.
Geçen hafta içinde yüzde 2,35'e kadar yükselen ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri, perşembe ve cuma günleri hızlı bir şekilde düşerek haftayı yüzde 2,14 seviyelerinde tamamladı. Analistler, bu hafta ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarının takip edileceğini belirterek, nisan ayı TÜFE ve imalat sanayi verilerinin de piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyor.
Avrupa tarafında, geçen hafta büyüme ve enflasyon verileri ile Yunanistan'a ilişkin belirsizlikler piyasaların en önemli gündem maddeleriydi. Geçen hafta avro/dolar paritesi yükseliş eğilimini devam ettirerek 1,11 seviyelerinden 1,1450'ye kadar çıktı, pay piyasalarında ise düşüşler görüldü. Cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,98, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,18, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,71 değer kaybetti.
Küresel borsalara bu sabah itibariyle baktığımızda, ilk açılan Asya tarafında ABD ekonomisinin büyüme kaydedip kaydetmediği konusunda şüphe yaratan zayıf verilerin etkisiyle ağırlıklı olarak gerileme görülüyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.4 gerilerken, Japonya'nın Nikkei endeksi hisse bazlı hareketler öncülüğünde yüzde 0.4 yükseldi.