Dış borsaların gözü bu iki ülkede

Küresel piyasalar Yunanistan ve ABD büyümesini bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalarda, bugün Brüksel'de gerçekleştirilecek Avro Bölgesi Maliye Bakanları Toplantısı'ndan Yunanistan'a ilişkin gelecek haberler gündemin üst sıralarında yer alırken, ABD'de açıklanacak ilk çeyrek nihai büyüme verileri takip edilecek. 

ABD'de Yunanistan'a ilişkin iyimserliğin yanı sıra bu hafta açıklanan konut satış ve çekirdek dayanıklı tüketim malı siparişleri verilerinin pozitif sinyaller vermesi, dolar endeksindeki yükselişi beraberinde getirdi. Dolar endeksi dün 95,6 seviyesini görürken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise art arda 2'inci gününde de yükseldi ve yüzde 2,43'e çıktı.  

Risk iştahının artmasıyla hisse senedi piyasasında ise Dow Jones endeksi yüzde 0,13 ve Standard & Poor's 500 endeksi yüzde 0,06 değer kazandı. Dün tarihi zirvesini gören Nasdaq Teknoloji Endeksi ise yüzde 0,12 artışla kapanış rekorunu 5.160,09 puana taşıdı. 

Analistler, geçen hafta beklentileri karşılamayan veriler sonrasında bu hafta açıklanan pozitif verilerin ABD piyasasındaki yükselişi desteklediğini belirterek, Yunanistan'a ilişkin gelişmelerin ana etken olmayı sürdürdüğünü, ABD ilk çeyrek nihai büyüme verilerinin ise yön üzerinde belirleyici olabileceğini kaydediyor. 

Avrupa tarafında, Yunanistan ile kreditörler arasında anlaşmaya varılacağı beklentileri pay piyasalarındaki pozitif havanın sürmesini desteklerken, dolar endeksindeki yükseliş sonrasında avro/dolar paritesi 1,1135 ile 2 haftanın en düşük seviyesini gördü. 

Bugün yeniden Brüksel'de bir araya gelecek Avro Bölgesi maliye bakanlarının toplantısı öncesinde, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,7, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,2 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi de yüzde 0,1 değer kazandı. Haftanın ilk gününü yüzde 9'luk primle tamamlayan Yunanistan'da ASE endeksi ise hızlı yükselişine dün de devam etti ve yüzde 6,1 değer kazandı. 

Analistler, Yunanistan konusuna ilişkin iyimserliğin pay piyasalarındaki pozitif görünümde birincil etken olduğunu, ancak anlaşma için zamanın kısıtlı olmasının tedirginlik oluşturduğunu belirterek, Avro Bölgesi Maliye Bakanları Toplantısı'ndan gelecek haberlerin takip edileceğini kaydediyor. 

Asya piyasalarında küresel risk iştahının artmasıyla Japonya'da Nikkei endeksi 20.901,66 puanla Haziran 1997'den bu yana en yüksek seviyeyi görürken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi dünkü düşüşünün ardından bugün yüzde 0,4 değer kazandı.